Володимир Сивохіп: «Музичний інструмент ХІХ ст. у Львівській філармонії – концертний орган – вже не підлягає реконструкції»

«За традицією, концертний зал європейської філармонії мав би мати орган. Зараз у Львівській філармонії орган є неробочим. Ще за радянських часів (у 1960-ті рр.) його частинами вивезли, тож інструмент перестав бути діючим. З року в рік він просто нищився. Чотири роки тому спеціальна комісія підтвердила, що орган неможливо реставрувати чи відновити. Від нього наразі залишився тільки органний проспект – дерев’яний декор у стилі бароко, а механіка або знищена, або відсутня», – розповів кореспондентові «Гал-інфо» Генеральний директор Львівської філармонії Володимир Сивохіп.

За його словами, раніше, за радянських часів в 1950-ті роки, з ініціативи проректора Львівської консерваторії А. Котляревського, з різних культових споруд (Домініканського собору, Євангельської церкви) до філармонії завезли частини органів та зібрали один інструмент. Проте він функціонував недовго, буквально протягом десятиріччя. «У ті роки як він був змонтований, так успішно й демонтований, без жодних правил та документування. Як звідкись завезли, так і вивезли», – розповів Володимир Сивохіп.

«2008-го року ми придбали у Гамбурзі новий рояль найвідомішої світової марки “Steinway&Sons” вартістю понад 100 тисяч євро. Тепер ми маємо можливість запрошувати до Львова відомих та іменитих піаністів. Вартість органу в кілька разів більша. Ми потроху дозріваємо до того, щоб ставити питання придбання органу на обговорення, – сказав Володимир Сивохіп. – Насамперед, звісно, слід вирішувати першочергові соціальні проблеми: забезпечення зарплатою, створення хороших умов праці для музикантів… Щодня працюємо над цими питаннями і вирішуємо їх. Натомість такий дорогий інструмент як орган – це не є першочергова проблема, це питання на перспективу, питання престижу міста, престижу філармонії як концертної інституції. Проте якщо поставити перед собою таку мету, то вона може бути і здійснена».

«Коли я гастролював країнами Скандинавії, то зауважив – там будують нові храми і в них відразу завозять величезні прекрасні органи. Їхня вартість – від 500 тисяч до мільйона-півтора євро. Дещо простіші, скромніші, менші за габаритами інструменти у середньому – 200-300 тисяч євро. Орган – це практично вічний інструмент, його можна експлуатувати і він служитиме століттями. Знамениті європейські органи збудовані ще у 17-18 столітті. В Україні органобудування не розвинулося, є традиції чеського, німецького, прибалтійського органобудування. Там і продовжують їх створювати, адже концертний орган – це не є інструмент для щоденного вжитку. Він має бути довершений», – наголосив Гендиректор філармонії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *