Колектив Львівської опери вирушає до Франції

Наприкінці цього тижня, 18 червня, колектив Львівського національного театру опери і балету ім. Соломії Крушельницької вирушає до Франції, де братиме участь у двох мистецьких фестивалях. Про це  повідомила завідувач відділом інформації Львівської опери Надія Труш.

За її словами, до Франції вирушить оркестр, балет та солісти Львівської опери. Так, українське мистецтво у Франції представлятимуть художній керівник та диригент Григорій Пентелейчук, диригент Михайло Дутчак, солісти – Юлія Лисенко, Орест Сидір, Юрій Трицецький та інші. З 22-го до 30 червня колектив Львівської опери виступатиме на фестивалі «Музичні ночі святої Вікторії», що вже вп’яте відбудеться на півдні Франції, біля Екс-Ан-Провансу. Глядачам представлять «Пори року» Вівальді (3 виступи), оперу «Богема» Дж. Пуччіні (3 вистави), балет «Кармен-сюїта» Ж. Бізе – Р. Щедріна (3 вистави). Згодом львівські театрали візьмуть участь у фестивалі в Антібі (Франція).

Розповідаючи про фестиваль «Музичні ночі святої Вікторії», п. Надія Труш наголосила, що колектив Львівського національного театру опери і балету ім. Соломії Крушельницької бере в ньому участь на запрошення засновника фестивалю, українця за походженням Григорія Пентелейчука, вже кілька років поспіль. «Зараз у Франції триває широка рекламна та інформаційна кампанія щодо популяризації цього мистецького заходу: по усій країні розміщені афіші; про фестиваль та львівський колектив пишуть у пресі, зокрема, у найвідоміших французьких журналах, таких як «Paris Match» та інших, – розповіла Надія Труш. – До заходу задіяна відома французька телевізійна знаменитість, ведуча музичних програм Ев Рудж’єрі. Вона супроводжує львівських митців та представляє наш театр».

Враженнями про майбутню мистецьку подію та заплановані турне  поділився засновник фестивалю п. Григорій Пентелейчук. «Львівський оперний театр давно їздить до Франції. Театр є атетрований на фестивалі Сан-Віктуар. За 5 років існування фестиваль, у якому я є засновником, диригентом, директором, організатором, став 5-зірковим. Минулоріч львівські митці представляли публіці «Карміну Бурану», і як результат цієї роботи, я організував гастрольне турне по «зенітах» (зали, де є 3-5 тисяч глядацьких місць) у великих містах Франції. Зокрема, ми відвідали Гренобль, Монпельє, Клєрон, Діжон, Сент-Етьєн. На осінь плануємо поїздки на півночі Франції, а серед них Страсбург, Париж. У березні 2011 року відвідаємо Ніцу, Монпельє, Марсель, Тулон, Бордо, По, Париж і, напевно, Амстердам», – розповів Григорій Пентелейчук.

«Фестиваль «Музичні ночі святої Вікторії» має українську основу, – розповів організатор мистецького заходу. – Випадково я побачив на великому камені український тризубець і напис – «1940-й рік». З’ясувалося, що там перебував батальйон французького іноземного легіону. Вояки, що захищали місто Ліон від фашистів, були демобілізовані, коли Франція капітулювала. Їх перевели у це село, і вони створили хор та давали концерти. До слова, батальйон складався з вихідців з Галичини, які не пішли під прапори польського війська, а воювали у складі французького іноземного легіону. Тобто ми маємо історичне підґрунтя, і на цій базі створили фестиваль. Зараз там, де був тільки лісок, знаходиться літній театр. Ми організовуємо чудові п’ятизіркові пікніки з шампанським, квітами…

Оркестр, хор, солісти – із Львівської опери. Окрім них, виступають кілька солістів з Італії, Франції, Бельгії. Глядачів, насамперед, приваблюємо якістю виступів, а також низькою вартістю квитків на захід. Останнє для того, щоб могли прийти всі, хто має змогу придбати квитки, і ті, хто такої змоги не має. Зал на відкритому повітрі обладнаний для 1200 осіб, та завжди є додаткових 500-600 стільців.

Цьогоріч у нас буде три вистави «Богеми», три вистави «Кармен-сюїти» і дві вистави «Пори року» Вівальді, але не просто оркестрова, а версія з двома співаками.

Мрію, щоб фестиваль існував якомога довше та щоб його відвідали якомога більше людей. Ми виховуємо любов до опери. За час фестивалю на виступи приходять до 12 тисяч осіб. Якщо хоча б 100 осіб продовжать відвідувати оперу, уже добре. Це виграш», – наголосив Григорій Пентелейчук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *