Тиждень Актуального Мистецтва 2012

Із 31 серпня по 8 вересня у Львові відбудеться знакова подія в сучасному мистецтві України – бієнале «Тиждень актуального мистецтва».

Тема «Тижня» у 2012 – НЕПЕВНІСТЬ.

«Онтологічна, екзистенційна непевність вивільняє та творить порожнечу для нового стану, нових категорій та форм, для нового світу. Створювана порожнеча сприймається як ілюзія загрози, через непевність у собі та непевність себе, як джерело тривоги, страху і сумнівів за себе і світ, що змінюється, і в свою чергу творить ілюзію, що опори світу позбавлені стійкості, примушує їх тремтіти».

(Андрій Лінік)

Четвертий «Тиждень Актуального Мистецтва» представить інсталяції, об`єкти, відео, медіа, перфоманси, виставки, лекції, дискусії та майстер-класи. Традиційно в рамках «Тижня» проходитиме фестиваль «Дні Мистецтва Перфоманс у Львові» та працюватиме «Школа перфомансу».

«Тиждень актуального мистецтва» ― це простір для творення, пошуку, генерування і трансляції новітніх тенденцій у мистецтві. Крім розвитку розмаїтих жанрів contemporary-art в Україні, «Тиждень» ставить собі за мету подолання агресії українського глядача до сучасного мистецтва.

Кураторами цьогорічного бієнале є Володимир Кауфман (Україна), Тамар Рабан (Ізраїль), Януш Балдиґа (Польща).

Цього року «Тиждень» починає працювати за методом резидентури. Митцям пропонується приїхати з ідеєю і втілювати її тут. Окрім полегшення бюрократичної тяганини на митницях, це допоможе асиміляції творів у просторі міста, і кожен проект може стати прем`єрним.

На «Тижні» можна буде побачити кілька десятків авторських та кураторських проектів, в яких задіяні митці із України, Польщі, Литви, Франції, Великобританії, Ірландії, Ізраїлю, Канади та США. Також буде можливість познайомитись з творчістю «класиків сучасного мистецтва» (Кшиштоф Беднарский, Антон Соломуха, Тіберій Сільваші, Анатоль Степаненко) та поспілкуватися з ними на зустрічах, лекціях чи майстер-класах.

Авторські проекти представлять знані митці Олекса Фурдіяк, Данііл Ґалкін, Сергій Петлюк, Ярослав Першко, Яцек Яґельський, а також представники молодого покоління Богдан Шумилович, Юрій Коваль, Тарас Котляр,Олег Перковський, Денис Струк, Володимир Стецькович та ін.

«Дні Мистецтва Перфоманс у Львові» та «Школа перфомансу» триватимуть із 5 по 8 вересня.

«Школа перфомансу» вже учетверте пройде за курування Януша Балдиґи. Це єдина можливість у нашій країні безкоштовно вчитися мистецтва перфоманс у провідних майстрів цього жанру. Кожного року до «Школи» з’їжджається близько пів сотні учнів з різних міст України та Польщі.

Цього року на «Дні Мистецтва Перфоманс у Львові» Україна буде представлена новою генерацією перфомерів – випускниками минулорічної «Школи»: Юрком Білєм, Павлом Ковачем (молодшим), Василем Одрехівським та Яриною Шумською.

У програмі «Днів» можна буде побачити перфоманси Василя Бажая, Мирослава Вайди, Ґая Ґутмана, Кароліни Кубік, Найджела Ралфа, Володимира Топія, Моніки Шидловскої, Мішел Шрайбер, Надін Суре та ін.

Також у рамках «Тижня» будуть представлені паралельні проекти молодих авторів.

Локації «Тижня»: галерея «Дзиґа» (вул. Вірменська, 35), Музей Ідей (вул.Валова, 18а), Порохова Вежа (вул. Підвальна, 4), Львівський палац мистецтв (вул. Коперника, 17), галерея «IconArt» (вул. Вірменська,26), фотоклуб «5х5» (пл. Коліївщини,2), арт-простір на вул. Шевській,1, галерея «detenpyla» та інші території міста.

Довідка: «Тиждень Актуального Мистецтва» – це великий проект contemporary-art, що збирає на одній території митців різних країн та поколінь із усіма прогнозованими та несподіваними наслідками. Проект розпочався у 2008 році з ініціативи Інституту Актуального Мистецтва та МО «Дзиґа». На «Тижні» було представлено проекти митців з України, Польщі, Росії, Білорусі, Литви, США, Франції, Ізраїлю, Австрії, Швейцарії, Нідерландів, Великобританії, Канади.

Організатори : Інститут Актуального Мистецтва, Мистецьке об’єднання «Дзиґа», Польський Інститут у Києві, «Музей ідей», громадська організація «Вірменська 35», Львівська міська рада, Центр міської історії Центрально-Східної Європи

Партнери: Палац Мистецтв , ЛОО Національної Спілки архітекторів України

Проект здійснено за підтримки програми і³ Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *