Фестиваль «Leopolis Grand Prix». Фото

У Львові відроджують автоперегони 30-х років.

У рамках святкування 80-річчя Перших Міжнародних автоперегонів «Гран Прі Львова», які стартували вулицями міста 8 вересня 1930 року у Львові проходить Міжнародний фестиваль класичних (антикварних) автомобілів «Leopolis Grand prix». Подібного фестивалю ретро-автомобілів такого рівня в Україні ще не проводилося. Аби позмагатися за Великий перехідний кубок в гості до організаторів – львівського авто-фан-клубу «ЗАЗ-Козак» – завітали власники ретро-автомобілів з п’яти країн Європи.

«Leopolis Grand Prix»
«Leopolis Grand Prix»

Головною імпрезою свята мають стати автоперегони на історичній трасі «Львівський трикутник» (вул. Вітовського-Стрийська-Гвардійська), де в 1030-1934 роках змагалися аси європейського автомобільного спорту з понад десяти країн. Цікаво, що у 2012 році наступні змагання проходитимуть в проміжку між другим та третім матчами Євро-2012 у Львові та зможуть цікаво заповнити паузу для українських та польських туристів. Тож організатори звернулись з офіційною пропозицією внести фестиваль до офіційної культурної програми Євро-2012 у Львові. Також організатори сподіваються на додаткові іноземні інвестиції в малорозвинену на сьогодні галузь автотуризму, та створення нових привабливих туристичних автомобільних маршрутів.

раритетні авто на вулицях Львова
раритетні авто на вулицях Львова

Також планується розширити програму фестивалю за рахунок загальноприйнятих та популярних в Європі туристично-навігаційних перегонів для класичних автомобілів «Гран Прі Леополіс Історик» популярними автомобільними маршрутами області.

Довідка:
Перші кільцеві перегони вулицями Львова стартували 8 вересня 1930 року, які через характерну форму траси (трикутник зі зрізаними кутами) отримали назву «Львівський трикутник». Траса пролягала вулицями Вітовського, пл. І.Франка, Стрийська, Гвардійська. Ця траса, практично без змін, збереглася до сьогоднішнього дня. Характерною її особливістю у порівнянні з тогочасними європейськими (напр. Монте-Карло у «Гран Прі Монако») була наявність на значній частині траси трамвайної колії. Це понад 800 метрів (Вітовського і пл. І.Франка), що разом з покриттям проїжджої частини базальтовою бруківкою і значними перепадами висот (8% по Гвардійській) відносило її до найскладніших, за визнанням найвизначніших тогочасних гонщиків, у Європі.

автоперегони на антикварних автомобілях
автоперегони на антикварних автомобілях

Перегони організовано на зразок кільцевих перегонів міськими вулицями «Гран Прі Монако» (Монте-Карло), які стартували вперше 1929 року, всього лише роком раніше.

Вже в червні 1931 року кільцеві перегони у Львові набули міжнародного статусу. А з 1932 року отримали назву і статус Гран-Прі Львова. Проте, зважаючи на кризову ситуацію в економіці та політиці, перегони 1934 року було скасовано. Усі спроби відновити їх у наступних роках не дали результату. Після ІІ Світової війни будь-яку інформацію про Гран Прі Львова відправлено у забуття, як таку, що не має жодного стосунку до історії СРСР.

Фото:

фото: Валерій Шмаков