День Батяра у Львові відвідало понад 15 тис. мешканців та гостей міста

У рамках відзначення Дня міста Львова відбувся вже VII День Батяра. 1-4 травня на площі Музейній (біля Домініканського собору) гості та мешканці міста мали уніальну можливість стати частиною батярської культури, відтворити настрій та запал, який панував у місті на початку ХХ століття. Як зазначають організатори, цьогорічний День Батяра можна сміливо назвати інтернаціональним, адже захід відвідало багато туристів з різних країн світу.

«Щороку, не зважаючи на важку ситуацію в країні, інтерес до міста Лева тільки зростає. Цих травневих вихідних на День Батяра завітало багато туристів із столиці, сходу та півдня України. Також було багато іноземців, серед яких більшість – поляки. Загалом за чотири дні свято відвідало понад 15 тис. мешканців та гостей міста», – зазначив директор свята Андрій Сидор.

За його словами, під час святкування Дня Батяра на площі Музейній спостерігалась велика кількість груп туристів.

«1-4 травня у Львові був аншлаг, – розповідає львівський екскурсовод Петро Радковець. – Кількість охочих відвідати місто була настільки великою, що кільком групам довелося відмовити. Така ж ситуація була і у моїх братів Івана та Василя. Були й адекватні гості із Росії. Доводилося переадресовувати туристичні групи на інших екскурсоводів. Хоча ситуація в країні далеко не проста, але Львів як добрий батяр – уміє виживати за будь-яких умов».

Як повідомили в управлінні туризму Львівської міської ради у період травневих свят (1-4 травня) практично всі заклади розміщення у Львові мали 100 % завантаження. За інформацією закладів розміщення і туристичних фірм, здебільшого, це були гості з України (75 %), а саме: Києва, Дніпропетровська, Луганська, Харкова, Запоріжжя, Одеси, 25% становили іноземні гості, а саме: Польщі, Білорусії, Німеччини, Туреччини, Словаччини, Італії, Франції, Фінляндії, США тощо.

Нагадаємо, цього року в рамках заходу вперше провели Ретро Fashion Market разом із НІША (шоурум українських дизайнерів), ретро велопроменад «Батяри на роверах», відкриту лекцію про історію батярства у Львові із Петром та Іваном Радковцями, виставку «Urban Sketching in Lviv», виставку ретро автомобілів разом із АФК ЗАЗ Козак та екскурсію нетривіальними місцями міста Лева від Сервіс Шпацер. Сюрпризом стала для відвідувачів свята презентація батярських свічок ручної роботи від Львівської свічкової мануфактури.

Традиційно під час Дня Батяра працювала Батярська канцелярія, де кожен гість свята мав можливість пройти процес посвячення та отримати посвідчення справжнього батяра. За сім років відзначення Дня Батяра було видано понад 700 посвідчень. А той, хто не встиг замовити батярське посвідчення під час свята, може зробити це он-лайн.

ФОТО: