Відкриття меморіальної таблиці Квітці Цісик (22.01.2010р., вул. Глибока,8)

22 січня  о 15.00 у Львові відбудеться встановлення меморіальної таблиці відомій американській співачці українського походження Квітці Цісик. Меморіальна дошка буде встановлена на фасаді будинку №8 по вул. Глибокій, де мешкала родина співачки до 1944 року. Участь у відкритті братимуть Вовкун Василь Володимирович, Міністр культури і туризму України, члени родини видатної співачки.

Урочиста частина відкриття триватиме з 17.00 до 20.00 у кав’ярні-галереї «Штука». Вхід – по запрошеннях.

Довідка

Квітка Цісик – співачка-сопрано, виконавиця українських народних і популярних пісень: виконувала заголовні пісні у фільмах, виступала на американському телебаченні (у рекламі); співала у Гентській опері (Бельгія), одержала нагороду «Оскар» (“You Light Up My Life”, 1977).

Народилася 4.04.1953р. у Квінсі (США) у родині скрипаля Володимира Цісика. Батько вчив її грати на скрипці з п’ятирічного віку; у Mannes School of Music здобула музичну освіту за класом вокалу.

Квітка Цісик відома двома українськими альбомами «Kvitka – Songs of Ukraine» та «Kvitka – Two Colours». Обидва альбоми були родинними проектами: її чоловік та інженер звукозапису, Ед Ракович, спродюсував їх; сестра Марія Цісик грала на піаніно, а мати Йванна – слідкувала за чистотою вимови доньки.

У 1983 році з матір’ю Квітка відвідала Україну, а після проголошення незалежності України мріяла дати серію концертів на Батьківщині. Її мрії не здійснилися: 29.03.1998р., не доживши 5 днів до свого 45-річчя, Квітка Цісик померла від раку молочної залози.

4 квітня 2009 року, у день народження співачки, у Львові відбувся вечір пам’яті з церемонією перейменування однієї з вулиць міста на честь Квітки Цісик.

Кав’ярня-галерея «ШТУКА»
Адреса: м. Львів, вул. Котлярська,  8 (бічна вул. Шпитальної)
Тел.: (097) 586 81 95, (097) 435 81 27
e-mail: kawiarnia.sztuka@gmail.com
http://shtuka.net.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *