Славетна українка повертається до Варшави

Вчора, 19 листопада, у Великому театрі Національної опери Польщі у Варшаві відбулося офіційне представлення погруддя відомої світової оперної співачки, Соломії Крушельницької.

Погруддя славетної українки, виготовлене за сприяння Фонду Арсенія Яценюка «Open Ukraine», стало експонатом галереї видатних митців Варшавського оперного театру. «Визнання нашої землячки серед кращих митців Варшавської опери – історична демонстрація того, що Україна є частиною Європи. Це також підтвердження значного внеску багатьох видатних українців у розвиток Європейської цивілізації.
Саме через такі кроки Фонд «Відкрий Україну» прагне нагадати і європейцям, і українцям моменти нашої спільної історії, відзначити те, чим ми можемо пишатися. І це не перші дії Фонду в цьому напрямку. Минулого року, наприклад, ми відкрили у Відні меморіальну дошку першому міністру охорони здоров’я Австро-Угорської імперії, нашому співвітчизнику Івану Горбачевському», – сказала під час офіційного представлення погруддя, директор Фонду Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Виконав скульптурну композицію народний художник України Василь Ярич. Саме погруддя зроблене з бронзи, підставка й колона – з граніту. Загальна висота композиції більше двох метрів. Це буде перше погруддя Соломії Крушельницької в Польщі за словами архітектора композиції, заслуженого діяча мистецтв Ореста Скопа. Художнім образом, що надихав творців став образ Крушельницької під час виконання ролі «Графині», в одноіменній опері Станіслава Монюшка.

З Варшавським періодом пов’зані чотири роки діяльності Соломії Крушельницької. Її виступи на сцені Варшавської опери підняли на нечуваний рівень успіху опери Монюшка. Ввважається, що саме Крушельницька стала найкращою виконавицею ролі Гальки в однойменній опері, за що поляки часто називають її «польською» оперною співачкою.

«Уже понад сто років Соломія Крушельницька вважається однією з чільних постатей в історії польського оперного мистецтва. Тепер вона повертається до Варшави. Погруддя стоятиме поряд із так званими «Редутними залами» Великого театру – тією частиною, що залишилася неушкодженою під час зруйнування Варшави у роки ІІ Світової війни, тож ці приміщення ще памятають горду ходу нашої примадонни», – сказав Ростислав Крамар, ініціатор події, викладач Варшавського університету, український громадський діяч в Польщі.

Прикрасою урочистого вечора став виступ сестер Наталі та Галини Дацько, запрошених на урочисту подію Фондом «Open Ukraine». Львівські оперні співачки виконали  арії з репертуару Соломії Крушельницької.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *