Буто у Львові на театральному фестивалі Драбина

На цьогорічній «Драбині» вперше будуть презентувати свої вистави два театри, які працюють в техніці буто. Обидва театри – «МААТ» (Люблін) та Група Перформативна «Тіло. Рух. Місто» (Рацібож) приїдуть з Польщі. Зважаючи на оригінальність японської техніки, яка вже встигла завоювати світ, й обмежену інформацію про неї в українському культурному дискурсі, ми вирішили розглянути її детальніше.

    Буто у ЛьвовіЯпонія… 1959 рік… Хореограф Тацумі Хідзіката робить першу постановку за твором Юкіо Місіми. 1961 рік… Під керівництвом майстра створено колектив «Танець пітьми». Від цього часу, об’єднавши представників практично всіх мистецьких напрямків, витворена світоглядна й філософська система буто, стала частиною світової культури.

    Особливістю техніки буто є акцент не на русі тіла, а на самому тілі. В буто немає жодних типових для танцю поворотів, підскоків тощо, танцюристи навпаки не роблять жодних різких рухів, немовби присідають до землі, єднаються з нею. Буто можна розпізнати за характерною ембріональною скрюченістю тіла, судомно зведених пальцях, викривленій міміці. Хідзіката вірив, що деформуючи тіло й повільно пересуваючись на зігнутих ногах, йому вдасться втекти від традиційної ідеї красивого тіла й повернуто його до більш органічної природної краси.

    Буто у ЛьвовіАле зовнішнє вираження не головне в техніці буто, адже за нею стоїть міцне світоглядне підґрунтя. З одного боку вважається, що японські митці того часу зазнали значного впливу європейського сюрреалізму і американського авангардизму, з іншого боку, буто притаманні японські елементи вираження. Філософія буто зв’язана з езотеричними напрямками буддизму. У внутрішній сконцентрованості й спокійному спогляданні вгадуються віяння театру Но й тривіршів хоку.

    Танець буто апелює до відчуттів, почуттів, емоційності глядачів. Буто – це танець-самопізнання, який заповнює медитативною атмосферою оточуючий простір.

    Буто у ЛьвовіНа «Драбині’08» виставу «La Lokura» («Божевільна») представить Група Перформативна «Тіло. Рух. Місто» (Рацібож), театр, який намагається поєднати елементи буто з європейською бароковою традицією й сучасним поп-артом. МААТ з Любліна відкриє фестиваль своєю виставою «Джіу». Також в межах фестивалю засновник й режисер театру МААТ Томаш Бажан проведе майстер-класи, на яких кожен матиме змогу ознайомитися детально з основами техніки буто й засвоїти її базові елементи.

    Запрошуємо до відкриття буто-буття на «Драбині».

прес-служба фестивалю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *