Лицарський Львів

Мабуть, мало хто з нас у дитинстві не захоплювався романами Вальтера Скотта про безстрашного лицаря Айвенго та його даму серця. Дитинство повертається: у минулі вихідні площа перед Палацом Потоцьких у місті кам’яних левів перетворилося на середньовічний майдан, на якому раз по раз оживала історія.

Історичний дух витав у повітрі скрізь. Вже на вході до славнозвісного Палацу всіх відвідувачів, які придбали квитки, зустрічав лицар із ніг до голови одягнений у лицарські шати.

Турнір розпочався пострілом із гармати та сигналами сурми, які подавав сурмач із балкона Палацу Потоцьких. Поділившись у групи по вісім осіб, лицарі, зодягнені у панцири та лати, розпочали імпровізовану бійню у стилі середньовічних баталій. Згодом естафету лицарів підтримали кінні вершники, які продемонстрували глядачам неабияке вміння не лише вправно битися шаблями, а й міцно триматися у сідлі. Після лицарських боїв і кінних звитяг розпочався штурм імпровізованої фортеці. З одного боку були ті, що нападали із криками та спеціальними таранними пристроями, з іншого — оборонці. В результаті нападаюча сторона прогнозовано перемогла, після чого небо “оплакало” дощем переможених… Та, як виявилося згодом, не надовго, бо попереду були танці. Зодягнені у розкішні середньовічні плаття дівчата показували всім охочим майстер-класи із танців тієї епохи. Танцювальну частину лицарського турніру вдало доповнив музичний гурт “Містерія”, у виконанні якого лунала музика Середньовічної доби. Та не лише лицарськими двобоями та танцювальними майстер-класами впродовж двох днів насолоджувалися відвідувачі фестивалю. На площі також розташувалася середньовічна кухня, з якої долинали аромати всіляких середньовічних смаколиків. Під час фестивалю “Легенди Львова” відбувся і фестиваль борщу! У велетенському казані вправні кухарі зварили 400 літрів смачнющого борщу, скуштувати який могли всі охочі.

Окрім наїдків і напитків, львів’яни та гості міста мали змогу придбати й різноманітний автентичний крам: сорочки-вишиванки, скрині, глечики, хрестики, браслети…

Середньовічний фестиваль реконструкції європейської культури ХІV ст. “Легенди Львова” вдався на славу. Додамо, що дійство, яке відбувалося на майдані перед Палацом Потоцьких було приурочене до 370-ї річниці Підгорецького замку та756-ї річниці коронування засновника міста Лева Данила Галицького. Учасниками турніру стали клуби історичної реконструкції з таких українських міст, як: Кривий Ріг, Одеса, Луцьк, Хмельницький, Київ, Львів (клуб історичної реконструкції “Орден Паладинів”) і гості зі сусідньої Білорусі. Відтак, мети фестивалю — відродження лицарських традицій Львова, мабуть, вдалося сповна досягти, та й основну задумку фестивалю — пошук загубленої корони Данила Галицького – також.

Повертаючись додому, автор цих рядків відчув себе у душі трішки лицарем. Лицарем, який хоча й живе у сучасному світі новітніх технологій і новинок, усе-таки може відчути себе безстрашним учасником тих давніх історичних подій. Можливо, завдяки середньовічному духу нашого старовинного міста і варто жити?!

За лицарськими забавами спостерігав Мстислав КОЦЬКИЙ-БОБ’ЯК, газета “Ратуша”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *