У Львові експонуватимуть виставку про довоєнний Львів “Де є Львів?”

Від 30 жовтня у Центрі міської історії експонуватиметься виставка “Львів виходить у світ”. Вона експонуватиметься у підвальних приміщеннях історичного будинку Центру міської історії, перетворених у виставковий простір. Відкриттям виставки розпочнеться міжнародна конференція у Центрі, яка триватиме від 29-31 жовтня на тему “Міська єврейська спадщина Центрально-Східної Європи”.

Виставку було створено у Берліні Neue Synagoge – Centrum Judaicum із назвою “Wo ist Lemberg?” (“Де є Львів?”) Впродовж осені 2007 року виставка експонувалася у історичних приміщеннях колишньої синагоги на Оранієнштрассе у Берліні. Люб’язно надана творцями та адаптована Центром міської історії, ця виставка є поглядом на минуле Львова, що поєднав зусилля істориків, кураторів та митців з різних країн та континентів.

Виставка складатиметься з 12 сюжетних композицій. З їх допомогою показано мистецькі і наукові здобутки, що виникли у співпраці людей різних національностей, мов і релігій у Львові перед 1939 роком. Виставка об’єднує історію різних етнічних спільнот, які мешкали у Львові. Експозиція буде представлена українською, польською та англійською мовами.

Виставка „Львів виходить у світ” присвячена місту, зруйнованому Другою світовою війною, яке було за словами письменника та уродженця Львова Леопольда Унгера “містом трьох народів: поляків, українців та євреїв (не враховуючи вірмен, караїмів, татарів та інших), … трьох прагнень, трьох філософій, мов, релігій і нескінченної кількості конфліктів”. Ця виставка про місто, у якому мешкали люди, що належали до різних етнічних спільнот, культура та релігія яких взаємоперетиналися та впливали один на одного. Цього міста уже немає. Війни і насильство зруйнували культурне розмаїття цього міста. Єврейське населення загинуло від рук нацистів, польських мешканців примусово переселив радянський уряд після Другої світової війни, а багатьох українців репресовано. Але є пам’ять про нього, місця з ним пов’язані, тексти та історії, що його символізують та про нього нагадують. Є також місця, пам’ять про які втрачена.

Матеріали виставки надано Фундацією Neue Synagoge – Centrum Judaicum (Berlin) за підтримки Федеральної Фундації Культури (Kulturstiftung des Bundes) Німеччини. Перевезення до Львова уможливили Міністерство закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина (das Ausw?rtige Amt der Bundesrepublik Deutschland) та Центр міської історії Центрально-Східної Європи.

Виставка відкрита для відвідувачів з 30 жовтня в приміщенні Центру міської історії Центрально-Східної Європи (вул. Акад. Богомольця, 6) щодня з 10:30 по 17:30. Вхід вільний.

ZAXID.NET

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *