У Львові з успіхом відбулися гастролі Київського національного театру оперети

Упродовж трьох днів на сцені Національного драматичного театру ім. М. Заньковецької панувала Її Величність Оперета. Київський національний академічний театр оперети привіз до Львова вистави «Містер Ікс», «Лампа Аладдіна», «Сорочинський ярмарок», а завершив свої гастролі феєричним гала-концертом із кращих номерів репертуарних оперет, світової класики оперного мистецтва та найкращих взірців української народної творчості, зокрема пісенної.

У день старту гастролей художній керівник Театру ім. М. Заньковецької Федір Стригун зазначив: «У Львові відчувається голод на оперету. Львів’яни тужать за цим жанром. Хоча жанр цей складний, оскільки актори повинні мати високий професійний рівень: уміти співати, танцювати, володіти драматичним талантом… У Львові обов’язково повинен бути театр оперети». Також Федір Миколайович сказав, що заньківчани поїдуть на три дні – з 9 по 11 грудня – до Києва і виступатимуть на сцені Театру оперети – так званого Троїцького дому – сцені, яка була першою домівкою новоствореного українського Театру ім. М. Заньковецької у далекому 1917 році.

Художній керівник Київської оперети заслужений діяч мистецтв України Богдан Струтинський зазначив, що ці гастролі – відповідальні для акторів його театру, адже Львів є «культурною столицею України», тут вимоглива, строга, але доброзичлива публіка. «Оперета нині – надійний антидепресант, – сказав пан Богдан, – це піґулка хорошого настрою. Хоча ми не обмежуємося лише оперетою, у нашому репертуарі є мюзикли, опери-буф та інші театральні жанри. Оперета серед них – один із найскладніших».

Львів’яни мали чудову нагоду зробити «крок до свята», відвідавши вистави киян. Слова «Крок до свята» є слоганом Театру оперети. І ті, хто не полінувався три осінні вечори присвятити мистецтву оперети, не були розчаровані, адже їх чекало море позитивних вражень, високопрофесійне виконання, цікава сценографія і, звісно, радість спілкування зі світовою класикою оперного мистецтва.

«Містер Ікс» вперше заговорив українською саме на сцені Київської оперети кілька років тому. З того часу збирає незмінні аншлаги скрізь, куди б не завітав театр із гастролями, не кажучи уже про рідну столичну сцену. Інтерес до безсмертної музики Імре Кальмана і вічної теми кохання й підступності з роками лише зростає. Чудовий дует Містера Ікса і Теодори Вердьє у виконанні заслужених артистів України Сергія Авдєєва і Єлизавети Гаврилюк нікого не залишив байдужим. Найбільше оплесків зірвала неперевершена пара Пелікана і Кароліни, ролі яких блискуче виконали народні артисти України Валентин Рожков і Тамара Тимошко-Горюшко.

Багато радості принесла найменшим глядачам і їхнім батькам музична казка «Лампа Аладдіна» (музика Сергія Бедусенка, лібрето Ярослава Стельмаха) у постановці Тетяни Тимошко-Горюшко.

«Сорочинський ярмарок» – феєрверк українського гумору, дотепних жартів, запальних танців і чудових пісень. Це справжнє свято українського духу, всепереборної сили любові і данина шани генієві полтавської землі Миколі Гоголю. Чого варті куми Солопій Черевик (Валентин Рожков) і Цибуля (заслужений артист України Сергій Мельниченко) та неперевершена пара Хіврі Никифорівни (заслужена артистка України Людмила Бєльська) і поповича Афанасія Івановича (заслужений артист України Микола Бутковський)!

Гала-концерт був логічним і тріумфальним завершенням гастролей киян. Безсмертні твори Штрауса, Кальмана, Бізе, Россіні, Абрахама і батька оперети Жака Оффенбаха у чудовому міксі з українськими піснями підсилили і без того незабутнє враження від візиту Київської оперети до Львова.

Впродовж трьох вечорів охочих доторкнутися до мистецтва оперети було більше, ніж може вмістити Театр ім. М. Заньковецької, тому люди сиділи на приставних кріслах і стояли у проходах, що анітрохи їх не засмутило і не зіпсувало враження від побаченого.

Людмила ПУЛЯЄВА, “Високий Замок”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *