Пісенна кар’єра завадила Мії закінчити університет?

Замість того, аби записувати свій дебютний альбом, співачка Мія, яку продюсує продюсерський центр заслуженої артистки України Наталки Карпи KARPARATION, уже кілька місяців оббиває пороги Міністерства освіти та науки України.

Цього літа Марія Крумшин (справжнє ім’я виконавиці) закінчила IV курс юридичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка. Для отримання ступеня бакалавра студентка мала здати три державні екзамени. На одному з них знання Мії екзаменатори оцінили оцінкою «незадовільно»… Відтак дівчина не лише не отримала диплома бакалавра – вона не має права продовжувати навчання у магістратурі, хоча високий рейтинг дозволяв їй це. Марія провчилася чотири роки на бюджетній формі навчання – на «добре» та «відмінно», завдяки чому отримувала від держави стипендію. «Двійка» з держіспиту стала для неї не лише великою несподіванкою, а й справжньою трагедією. «Втрачаю як мінімум рік», – розпачливо розводить руками Мія.

«Двійку» я отримала на держіспиті з предмету «Цивільне право України», – розповіла Марія Крумшин кореспонденту «ВЗ». – Зайшовши в аудиторію, одразу помітила негативне, упереджене до себе ставлення з боку викладачки. Вона вказала мені на місце – на першій парті. На підготовку дала менше 5 хвилин (інші студенти готувалися по 15-20 хв.). Переді мною у блискавичному порядку відповідав один заочник за іншим – усі отримували оцінки «добре», причому мололи якісь нісенітниці… Черга дійшла до мене – і мене почали «валити»… Чіплялися до всього. Відповідаю правильно, а мене усе перебивають, ставлячи запитання за запитанням. Так тривало близько 15 хв. Коли почула, що лише я одна зі стаціонару (а це – кілька сотень студентів!) отримала «двійку», втратила дар мови… Потім декан юридичного факультету Андрій Бойко запитає у мене: «А може, ти просто розхвилювалася?». По собі знаю, у таких ситуаціях навпаки збираюся – і згадую навіть те, що призабула.

– Якщо упереджене ставлення довести важко, то те, що екзаменаційна комісія була не у повному складі (з п’яти членів було троє, а з правом голосу – лише двоє), бачила не тільки я, – веде далі Мія. – Але можу пояснити і неприязне ставлення до мене. Після того, як моя пісенна кар’єра почала йти вгору – мої пісні зазвучали на радіо, про мене почали писати газети, а особливо після того, як я стала фіналісткою національного відбору на «Євробаченні-2010», поведінка деяких викладачів факультету (здебільшого молодих викладачок) мене просто дивувала. Вони не відповідали на привітання і взагалі поводилися якось дивно…

Два наступні держіспити Марія склала на «добре» – з кримінального та конституційного прав – предметів, у яких, визнає сама Мія, почувається не так впевнено, як у цивільному праві. «У майбутньому хотіла б займатися авторським та суміжними правами, що є частиною цивільного права», – каже дівчина.

Шукати правди Марія і її батько розпочали зі звернень до декана факультету та ректора університету – просили дозволити перескласти іспит. Та просьби виявилися марними – лист-відповідь за підписом ректора ЛНУ ім. І. Франка Івана Вакарчука засвідчував відмову. Мовляв, терміни роботи державної екзаменаційної комісії закінчилися. «Знаю, що раніше були випадки, коли студентам як виняток надавали право перездачі й поза офіційними термінами. Таке право зазвичай мали діти високопосадовців…», – зауважує Мія.

Студентка звернулася до Міністерства освіти та науки України. Там спершу своєму інспектору доручили розібратися у ситуації. А після повторного звернення – офіційно попросили «як виняток провести позачергове засідання Державної екзаменаційної комісії з курсу «Цивільне право» та надати Марії Крумшин можливість скласти екзамени до магістратури ЛНУ ім. І. Франка». Ця рекомендація надійшла на ім’я ректора Вакарчука за підписом заступника міністра освіти Євгена Суліми.

– Міністерську рекомендацію у нашому університеті проігнорували, – каже Мія. – У моїй альма-матер наполягають, що під моєю оцінкою підписалися усі члени екзаменаційної комісії (навіть ті, які не були присутніми на іспиті!). Декан каже, що у нього немає підстав не довіряти своїм колегам. Мовляв, якщо кажуть, що були на екзамені, значить – були»… Андрій Михайлович Бойко у розмові апелював і до моєї кар’єри співачки: «Ти співаєш… В тебе там пропуски були». Так, був один пропуск, але я відпрацювала його, отримавши із 50 балів 45… Юридичний факультет – мабуть, єдиний, де пропускати заняття нереально. Така дисципліна! До речі, при зустрічі з деканом, проректором і інспектором з міністерства я отримала несподівану пропозицію – працювати на юридичному факультеті асистенткою на одній із кафедр. Мовляв, аби «за рік не забула рідного факультету». У такий спосіб мене хотіли переконати вгамуватися – не давати справі подальшого розголосу. Та як людині, яка з держіспиту отримала «двійку», могли пропонувати роботу на факультеті?..

Уже в ході «розбірок» Мія з’ясувала, що до її справи прикріпили… факт списування – начебто під час підготовки до держіспиту вона користувалася шпаргалками. «Цього не могло бути у принципі, адже в мене з дитинства – поганий зір, – каже Марія. – Шпаргалки, вилучені біля першої парти, залишили попередні студенти. І взагалі – біля кожної парти були гори шпаргалок – звинуватити у списуванні можна було кожного».

Днями Марія Крумшин матиме особисту зустріч з міністром освіти Дмитром Табачником. «Якщо вуз ігнорує вказівки міністерства, то як у нашій країні студент може захистити свої права? – обурюється Мія. – Де йому шукати правди? Якщо й після зустрічі з міністром ситуація не вирішиться на мою користь, звертатимусь з відкритим листом до президента України».

Галина Гузьо, «Високий Замок»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *