Новий закон “Про музеї та музейну справу” не є кращим, ніж був

«Новий Закон України «Про музеї та музейну справу», який вже прийнятий Верховною Радою України, не є кращим, ніж був. Музейне середовище наполягало на тому, аби у новому законодавстві норми були приведені у відповідність з європейським законодавством. Натомість створено видимість того, що були якісь обговорення, громадські слухання. Думки музейників таки не було враховано. Та й коли розроблявся проект не було залучено музейного середовища».

Так прокоментував ZAXID.NET Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про музеї та музейну справу”, прийнятий Верховною Радою України 5 листопада, голова Асоціації музеїв та галерей Західного регіону Зеновій Мазурик.

“Закони пишуть не ті, хто їх виконуватиме. На жаль, у розробленні законів не передбачено участі експертів тієї справи, про яку йде мова у законодавстві”
, – зазначив Зеновій Мазурик.

За його словами, цей закон перевантажений речами, які не повинен визначати закон. Натомість визначення, на яких наполягали представники музеїв західного регіону, так і не були враховані, зокрема, це стосується тлумачення слова “музей”: воно не відповідає визначенню ICOM (Міжнародна рада музеїв). Також не прописано соціального значення музею, немає визначення, хто такий “музейний працівник”, які вимоги до нього, які функції він повинен виконувати.

Натомість позитивом можна вважати облік музейних предметів та предметів музейного значення, створення системи єдиного державного кадастру музейний цінностей. А також те, що витрати на забезпечення охорони музеїв відносяться до захищених статей видатків загального фонду державного та місцевих бюджетів.

“Натомість є зауваження щодо створення системи незалежних експертиз. Мова йде про музейних експертів. Вони повинні проходити навчання. Мушу сказати, що зараз відсутня підготовка таких експертів”, – зазначив Зеновій Мазурик.

джерело: захід.нет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *