На Форум видавців у Львові завітає німецький письменник Олаф Кюль

На 20. Форум видавців у Львові завітає німецький письменник, журналіст і перекладач Олаф Кюль (Olaf Kühl).

Олаф є відомим літературним критиком і рецензентом, який спеціалізується на творах авторів країн Східної Європи. На 20. Форумі Видавців у Львові він візьме участь у редакційних візитах, організованих у межах проекту Book Platform, спрямованого на розвиток книжкового середовища України, Вірменії та Грузії. Окрім цього Олаф Кюль проведе воркшоп для учасників Школи літературної критики та книжкової журналістики “Контекст-2”.

Олаф Кюль здобув освіту у Берлінському Вільному університеті, де паралельно вивчав славістику та історію Східної Європи. Після закінчення університету зайнявся літературним перекладом з польської (Анджей Стасюк, Дорота Масловська та ін.), російської (Аркадій Бабченко, п’єси Ганни Яблонської, Олександр Кабаков) і української (Андрій Бондар, Юрій Андрухович та ін.) мов.
З 1988 року почалася його кар’єра у Сенатській канцелярії. З 1996 р. Олаф обіймає посаду першого радника мера Берліна зі зв’язків з країнами колишнього Радянського Союзу. Велику увагу письменник приділяє політичній ситуації у країнах Східної Європи, до сучасних політиків ставиться критично.

У 2005 році Олафа Кюля відзначають перекладацькою премією Карла Дедеціуса, пізніше – Німецькою премією молодіжної літератури. У 2011 році він отримує докторську стипендію ім. Августа-Вільгельма Шлегеля з поетики перекладу у Берлінському Вільному університеті, згодом – стипендію «Долаючи кордони» Фонду ім. Роберта Боша. Письменник вирушає у подорож до Сибіру, результатом цієї подорожі стає книга «Мертві тварини» («Tote Tiere»). Дебютний роман викликав великий дисонанс і став приводом для дискусій і обговорення у літературних колах.
Свій новий роман, сюжет якого розгортається у Києві, письменник обіцяє завершити до осені.

Проект Book Platform реалізовується фондом Next Page (Болгарія) за підтримки програми «Культура» Східного Партнерства Європейського союзу спільно з Громадською організацією «Форум видавців» (Україна), Національною асоціацією видавців (Вірменія) та Асоціацією видавців Грузії (Грузія).