Персона Форуму: Анджей Стасюк

Продовжуємо рубрику, в якій знайомимо з письменниками-учасниками цьогорічного Міжнародного літературного фестивалю у Львові.

На 21. Форум видавців завітає Анджей Стасюк – прозаїк, поет, есеїст, один із найвідоміших авторів сучасної польської літератури. Народився 25 вересня 1960 року у Варшаві. Його виганяли зі шкіл, він дезертирував з армії, за що півтора року сидів у в’язниці. У 1987 виїхав із столиці та поселився у селі в Нижніх Бескидах.

У 1996 разом з дружиною Монікою заснував в селі Воловець «Видавництво «Чарне», котре спеціалізується на публікації авторів із Центральної та Східної Європи. Тут зокрема вийшли книги Д. Угрешич, Ю. Андруховича, С. Жадана, З. Хаупта.

Перша книга, яка привернула увагу літературного світу стала збірка оповідань «Мури Геброну»(1994).

Вже руга книга письменника – «Білий ворон» (1994) стала основою для стрічки Єжи Залевського «Поганці»(1995). Інші збірки: «Вірші любовні і ні», «Галицькі оповідки», «Через ріку», «Дукля», «Картонний літак», «Дев’ять» , «Як я став письменником» , «Моя Європа» ( спільно з Юрієм Андруховичем), «Зима» , «По дорозі на Бабадаґ» .

Анджей Стасюк – лауреат премії фонду «Культура» (1994), фонду Косцельськіх (1995), премії Віленіци (2008). Його роман «По дорозі в Бабаґад» у 2005 році отримав найпрестижнішу польську літературну премію «Ніка» Журі конкурсу назвало твір – «метафізичним романом дороги».

Прозу Стасюка перекладено на англійську, французьку, німецьку, італійську, іспанську, голландську, фінську, чеську, українську мови .

Після дезертирства з армії у 80-х роках 20-го століття приєднався до руху пацифістів.

У 90-х роках писав короткі оповідання для журналу «Playboy».

Критики відзначають насичену та виразну мову творів Анджея Стасюка як головну атракцію його творчості.

джерело: Форум Видавців