У 20. Форумі видавців у Львові візьме участь Юстина Соболевська

У 20. Форумі видавців у Львові візьме участь Юстина Соболевська (Justyna Sobolewska), відома польська журналістка і літературний критик, авторка «Книги про читання».

Онучка письменниці Ядвіги Станчакової. Батько – польський кінокритик Тадеуш Соболевський. Мати, Анна Соболевська, досліджує істо-рію літератури.

Юстина вивчала полоністику у Варшавському університеті. Працювала редактором літе-ратурного відділу у польському соціально-культурному тижневику «Przekroj», реда-гувала культурний розділ газети «Dziennik». Дописувала рецензії на книги у «Gazeta Wyborcza», «Tygodnik Powszechny» i «Przegląd Polityczny».

Наразі працює журналісткою у тижневику «Polityka». Публікується в «Odrz», «Kresy», «Res Publica Nowa», подає літературні огляди та інтерв’ю.
«Книга про читання, або решту допиши сам» («Książka o czytaniu, czyli resztę dopisz sam»), яка вийшла 2012 року, присвячена культурі читання. У ній кожен знайде для себе щось автобіографічне. Про те, як розставити книжки на полицях, що читати у відпустці і у ванні. Людям подобається про таке читати і впізнавати себе.

Книгу навіть називають польським додатком відомої «Історії читання» Альберто Мангуела, в якій безпосередньо описані історія та методи читання. Письменниця зізнається, що том Мангуела – один з найбільш затертих у її бібліотеці. Вона навіть збиралась зробити добірку улюблених цитат з нього.

Польські рецензенти від «Книги…» у захваті:
«Це твір про книги, читання і про тих, хто полюбляє і те, й інше. Ця книга для нас і про нас. І все написано легко, так, що можна прочитати за один вечір, а потім повернутися і зробити помітки. Автор навіть залишила місце для нотаток».

Сама письменниця вважає, що книга не стільки про читання, скільки про читача. Адже ми – це книжки, які ми читаємо.
«У книжок з’являється все більше і більше конкурентів – це ігри, Інтернет, телебачення, серіали. Зараз можна навчатись у школі і не читати взагалі, тільки завантажувати реферати з Інтернету. А читання – це корисна звичка, якщо вона не вироблена у дітей, вони матимуть труднощі з розумінням тексту, – зауважує Юстина в інтерв’ю, – Але не все так погано. У метро я часто бачу людей з книгами, в тому числі, електронними. Нещодавно один молодий чоловік написав мені, що завдяки електронній книзі повернувся до читання, бо може виділяти на це час у корках на дорогах».

Програма «Польща – почесний гість» на 20. Форумі видавців у Львові буде реалізована за підтримки Міністерства культури і національної спадщини (MKiDN) Республіки Польща, Посольства Республіки Польща в Україні, Генерального консульства Республіки Польща у Львові, Польського інституту у Києві, Інституту Книжки (Краків).