Персона Форуму: Баса Джанікашвілі

Продовжуємо рубрику, в якій знайомимо з письменниками-учасниками цьогорічного Міжнародного літературного фестивалю у Львові.

Грузинський письменник, драматург, критик, телепродюсер, блогер та журналіст Баса Джанікашвілі завітає до Львова на 21. Форум видавців.

Баса Джанікашвілі народився в 1974 році. Навчався у Тбіліському університеті мистецтв. Отримав диплом драматурга. Тривалий час працював на телебаченні.

Спершу директором музичних програм телекомпанії «Ібервізія», згодом директором телекомпанії «2 канал». Продюсував ток-шоу «Пізно вночі» грузинського державного телебачення та нічне політичне шоу телекомпанії «Руставі 2».

Працював також діджеєм радіостанції «Перше радіо», арт-менеджером радіо «Зелена Хвиля» та «Перше радіо».

Сьогодні Баса Джанікашвілі голова креативного відділу радіо «Уцнобі». Він також відомий блогер та драматург.

Брав участь у мистецькій резиденції для драматургів з України та Грузії «Нова драма з RoyalCourt».

У творчому доробку грузина три опубліковані романи, більше десятка п’єс, які грають на сценах грузинських, російських та шотландських театрів.

Драматичні твори Баса Джанікашвілі відзначили низкою престижних нагород. У 2006 році за збірку п’єс драматург отримав грузинську літературну премію «Саба».

У 2009 році його п’єсу «Диктатура» було обрано як кращу п’єсу Росії та Кавказу у конкурсі радіоп’єс від Бі- Бі-Сі.

У 2014 році на міжнародному конкурсі «Розмова про кордони» п’єса Джанікашвілі «Злобна пташка» удостоєна першої премії.

Весною цього року Баса Джанікашвілі презентував українцям свій роман «Гра у войнушку». Сюжет роману зав’язаний навколо двох воєн – війни в країні та війни у родині.

«Грузинська література має зацікавити українців, бо найбільше ми пишемо про війну»- розповів драматург під час інтерв’ю журналістам Еспресо.TV .

В українському перекладі роман Басси Джанікашвілі видала PR-Prime Company, з грузинської переклав – Георгій Арабулі.