Персона Форуму: Міленко Єргович

Розпочинаємо цикл матеріалів про авторів, які відвідають цьогорічний Міжнародний літературний фестиваль у Львові.

Міленко Єргович

Народився у Сараєво, багато років живе у Загребі. Вивчав філософію, працює журналістом та редактором хорватських політичних тижневиків.

Він є етнічним хорватом, але називає себе балканським письменником. Хорвати його часто не сприймають, але його читають у багатьох країнах.

Книги Єрговича перекладено більш, ніж 20 мовами, зокрема й українською. Минулого місяця у перекладі Катерини Калитко в Україні вийшов один з найвідоміших його романів “Срда співає в сутінках, на Трійцю”, а восени минулого року – збірка оповідань “Історії про людей та тварин”.

Єргович є лауреатом багатьох літературних нагород, у 2012 році за роман “Срда співає в сутінках, на Трійцю” отримав престижну літературну нагороду Центральної Європи Angelus.

Він пише поезію, романи, але найбільш популярний як автор коротких оповідань про балканські конфлікти.

Катерина Калитко, перекладач творів Єрговича: “Він є водночас яскравим представником хорватської та боснійської літератур, носієм югославського світогляду і борцем із хорватськими стереотипами. Його обожнюють або ненавидять, із його історіями починають день і не можуть заснути, він проникливо описує війну в рідній Боснії та не дає дрімати національній совісті в Хорватії – настільки невтомно, що йому часом закидають ворожість. Проте головна зброя Міленка Єрговича – хірургічний гуманізм. Він однаково тонко працює з колективною пам’яттю і з родинною історією, однаково вражаюче описує відчуження і ворожнечу, що спалахує від дрібної іскри. Каже, що пише завжди про ідентичності, а європейська критика уперто пророкує йому Нобеля”.

джерело: Форум Видавців