Чотирнадцятий «Jazz Bez»

На початку зими, 5-14 грудня 2014 р., міжнародний джазовий марафон «Jazz Bez» традиційно поєднує міста України і Польщі.

Чотирнадцятий «Jazz Bez» об’єднає довкола джазу Київ, Харків, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Мостиська, Люблін, Санок, Вроцлав, Білосток, Новицю, Перемишль. Ідеологічним і організаційним серцем Фестивалю є Львів.

Цього року на Фестивалі:

· Новий проект всесвітньовідомої української співачки і акторки Мар’яни Садовської та одного з кращих джазових контрабасистів Марка Токара. Вишукані енергетичні твори виконуватиме октет із чотирьох контрабасів та чотирьох жіночих вокалів.

· Бельгійсько-американський Stewe Houben Quartet, під керівництвом ректора Льєжської Королівської Консерваторії, легендарного джазового саксофоніста і флейтиста Стіва Губена, який співпрацював із Четом Бейкером,Майком Стерном, Джо Ньюманом, Джорджем Коуламном та іншими зірками джазу.

· Квартет польської співачки Касі Міровської та славетний саксофоніст Петер Барон із програмою, присвяченою творчості Ґеорґа Ґершвіна.

· «Kibrick» – проект знаменитого американського саксофоніста, декана Південної Данської Консерваторії, Марка Бернштейна. До свого проекту Марк запросив грати відомих музикантів України і Польщі (барабанщик Ігор Гнидин, гітарист Марек Каджєля, контрабасист Міхал Ярос). Кібрік – це родинне прізвище Берштайна, предки якого походять з України та Польщі. Концертна програма – це джазова сюїта із розповідей Марка про історію його родини, про життя і про музику.

· Кримське «Usein Bekirov Trio», у якому, всупереч окупації та геополітичним інтригам, грають українські джазмени разом із відомим кримсько-таратським піаністом Усейном Бекеіровим.

· Міжнародний квінтет, створений трубачем Дмитром Бондарєвим із Донецька. Всупереч війні і жорстокості, разом із Дмитром спокійну і виважену музику творять німецький піаніст Людвіг Горнунґ, данський басист Мартін Буль, американський барабанщик Джізуз Веґа та донецький гітарист Ігор Осипов.

· та ще багато якісної, розумної, експериментальної, емоційної музики від виконавців з цілого світу, а також традиційні джем-сейшени.

Jazz Bez – транскордонний джазовий марафон, який поєднує десятки міст, сотні музикантів, тисячі меломанів, безліч кілометрів та ще більше відтінків джазу у єдине свято музики і свободи. Родзинкою J.B. є поєднання в рамках одного фестивалю максимальної кількості джазових стилів (свінг, ф’южн, бі-боп, джаз-рок, фанк, кул, фрі- джаз…) та імпровізаційної музики. За 14 років на фестивалі відбулися сотні концертів, на фестивалі утворилися десятки міжнародних проектів, а кількість музикантів, що грали на «Джаз Безі» перевищила тисячу.