«Jazz Bez» відбудеться на батьківщині Богдана-Ігоря Антонича

Українсько-польський джазовий фестиваль «Jazz Bez» відбудеться у селі Новиця, де народився один з найвидатніших українських поетів Богдан-Ігор Антонич.

Концерти 24-26 листопада в Новиці будуть символічним вступом до фестивалю, який пройде 4-15 грудня у Львові, Києві, Харкові, Рівному, Тернополі, Луцьку, Мостиськах, Любліні, Саноку та Глівіце.

Тепер це лемківське село знаходиться на території Малопольського воєводства Польщі. Тут постійно вирує культурне життя, проводяться пленери, варштати, театральні та музичні фестивалі на які приїжджає мистецька богема з усієї Польщі. Останніми роками до акцій у Новиці долучається все більше українських митців, а із 2009 року тут відбуваються концерти фестивалю «Jazz Bez».

Цього року у сільському будинку культури Новиці в оточенні митців, журналістів та селян виступить японська формація «JIKU55», відомий польський проект «GRAAL» змішуватиме джаз із балканськими ритмами, молоді артисти робитимуть експерименти з відео та звуками, а іспанський художник з Берліну влаштує перфоманс.

«Запрошуємо всіх українців, у яких є можливість, приїхати 24-27 листопада до Новиці, відчути свободу джазу, пройтися рідною землею поета і побути серед краси у якій він виріс. На нашу думку, це не гірший спосіб вшанувати поета, аніж відвідини ювілейних вечорів чи відкривання меморіальних таблиць. Вітаймо життя так, щоб Антоничу було за нас радісно», – кажуть організатори фестивалю.

Якщо бажаєте відвідати концерти у Новиці, організатори допоможуть інформацією щодо доїзду та поселення. Звертайтесь за адресою dzygainfo@gmail.com.

Довідка:

Новиця – мальовниче лемківське село на території Польщі із добре збереженими старими церквами, цвинтарями та хатами. Тут на початку 90-х років оселилося кілька митців, які перетворили село на культурний центр «для своїх». Зараз Новиця налічує близько 50 осель. Практично упродовж цілого року «Stowarzyszenie Przyjacilej Nowicy» тут влаштовує мистецькі акції, серед яких: театральний фестиваль «Spotkania Teatralne INNOWICA»,Міжнародні майстер-класи з іконопису, виставки світлин та живопису, концерти, пленери та варштати. Про мистецькі акції в Новицях: www.nowica.art.pl

Jazz Bez – наймасштабніший, найтриваліший та найдосвідченіший джазовий фестиваль України. Родзинкою фестивалю «Jazz Bez» є поєднання максимальної кількості джазових стилів (свінг, ф’южн, бі-боп, джаз-рок, фанк, кул, фрі-джаз…), експериментальної та імпровізаційної музики. Цього року у Фестивалі візьме участь півтори сотні музикантів з України, Польщі, США, Ізраїлю, Великобританії, Німеччини, Данії, Швейцарії, Італії, Білорусі, Грузії, Вірменії, Азербайджану…