Львівський фотомитець Любомир Криса видав альбом «Вернись із спогадів… Володимир Івасюк»

Фотоальбом «Вернись із спогадів…Володимир Івасюк» побачив світ у стрийській друкарні видавничого дому «Укрпол». Його ідея, упорядкування та дизайн належать Любомирові Крисі, який після смерті Михайла Івасюка – батька Володі, зберігає сімейну реліквію – фотоархів родини Івасюків.

До задуму видати фотоальбом про Володимира Івасюка Любомир Криса підійшов іще на початку 1990-их років, але через банкрутство видавництва проект так і не дійшов до втілення, і це стало неабияким больовим шоком для автора. Удруге узятися за цю справу він зміг тільки 5 років тому, день у день ретельно добираючи тексти та ілюстрації. Найважчим моментом, за словами Любомира Криси, було опрацювати старі чорно-білі фотоплівки, які з плином часу вкрила сіра «вуаль». Унаслідок цієї копіткої праці постала 360-сторінкова повноколірна книжка альбомного спуску, що містить 800 світлин і тексти, упорядковані в три розділи.

Перший розділ альбому склали світлини із домашнього архіву та фотографії свого Володимира Івасюка, який захопився фотосправою у 14-річному віці. Із його вправними роботами аквареліста, натурного рисувальника та автора філософських композицій у малярстві знайомить другий розділ, який доповнено творчими фотороботами Володимира Івасюка (Любомир Криса зазначає, що його швагро мав неабиякий хист до фотографії, режисерської та операторської роботи, – єдине, що кіноархів жодним робом не міг увібгатися у книжку, але авторові залежало наголосити на тому, яким різнобічно обдарованим був Володимир Івасюк, якого більшість знає лише як композитора та виконавця власних пісень). До третього розділу книжки увійшли документи про життя творів композитора завдяки популяризації інших виконавців. Ці світлини знайомлять із концертами різних естрадних співаків та програм на урочисте відзначення ювілеїв самого Володимира Івасюка.

Текстовий корпус альбому склали фрагменти повісті Михайла Івасюка «Монолог перед обличчям сина», спогади сестер Оксани і Галі «Наш брат» та біографія композитора написана дослідником його творчості Олегом Василишиним (цей молодий львівський історик, який працює у видавничому відділі Української академії друкарства ім. І. Федорова вже встиг видати окрему книжку про Володимира Івасюка).

Любомир Криса, автор ідеї та упорядник альбому «Вернись із спогадів… Володимир Івасюк»; Галина Івасюк, сестра Володимира Івасюка; Сергій Ковальчук, генеральний директор видавничого дому «Укрпол»; Орест Чебеняк, радник віце-прем’єр-міністра України, співзасновник благодійного фонду «Гуманітарні ініціативи»; Ігор Васюник, співзасновник благодійного фонду «Гуманітарні ініціативи»; Степан Кубів, депутат Львівської обласної ради, співзасновник громадського об’єднання «Мистецький фонд імені короля Данила»; Мирослав Откович, директор Львівської філії національного науково-дослідного реставраційного центру України, співзасновник громадського об’єднання «Мистецький фонд імені короля Данила»; Володимир Турецький, директор ТзОВ «Рамар», співзасновник громадського об’єднання «Мистецький фонд імені короля Данила».

джерело: ЗІК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *