Замок у Старому Селі підніме з руїн український інвестор

Напівзруйнований замок у Старому Селі Пустомитівського району, пам’ятку архітектури XVII століття, віддали на 49 років у концесію українському інвестору.

Ним став директор ТзОВ “Кріс” Михайло Риба, який має у Львові мережу закладів громадського харчування. Михайло Риба за освітою журналіст, чотири роки був директором регіонального конкурсу “Червона рута”, організовував інші культурно-мистецькі заходи.

Окрім пана Риби, над відновленням замку, вірніше того, що від нього залишилося, а це дві стіни, працюватимуть ще дев’ять підприємців, проте їхні прізвища не розголошують. Вони готові фінансувати ремонт стін упродовж трьох років. Угода щодо концесії замку передбачає відновлення зруйнованих стін та доведення пам’ятки до ладу, після завершення терміну угоди замок залишатиметься у державній власності або угоду можуть продовжити. Угоду про концесію у Львівській ОДА урочисто підписали інвестор Михайло Риба та голова Львівської ОДА Василь Горбаль.

За словами губернатора Львівщини, концесіонера визначали за конкурсом. У ньому взяло участь лише ТзОВ “Кріс”, тому визначити переможця не було складно. Головні умови угоди – зберегти пам’ятку в автентичному вигляді, використання її для суспільних потреб. За тим, як концесіонер відбудовуватиме старовинний замок, стежитиме спеціальна громадська рада. До неї увійшли незалежні громадські діячі, які займаються збереженням історичної спадщини області, зокрема Зеновій Мазурик, Остап Козак, Андрій Салюк.

Складено графік відновлення пам’ятки. Перший етап – археологічні дослідження, до 2013 року концесіонер має вивести споруду з аварійного стану. Фініш має бути у 2015 році. Василь Горбаль пообіцяв жорстко контролювати те, як концесіонер дотримується графіків робіт.

“Влада має піти нам назустріч і допомогти з прокладенням електропостачання, водопостачання, – каже Михайло Риба. – Будемо працювати над ремонтом доріг у Старому Селі, щоб до замку був доїзд. Бо цей замок є найбільшим в Україні. Там залишилося дві вежі, які ми повинні відреставрувати. Але найперше ми повинні врятувати від руйнації стіни”.

Концесіонер обіцяє відновити капличку поруч із замком, планує звести готель. Про вартість проекту пан Риба не каже, пояснює, що сьогодні складно сказати, скільки коштів знадобиться для відновлення пам’ятки. “До мене звернулися люди, які готові поставити там великі плазмові телевізори для перегляду футбольних матчів, – розповів Михайло Риба. – На території понад гектар землі можна розмістити багато людей. Тому нам потрібно законсервувати та укріпити стіни”.

Марія ДЕРКАЧ , “Високий Замок”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *