Три дні поспіль “Флюгери Львова” вказували на Ратушу. Як це було…

ДЕНЬ 1. День польської культури.

День 1 травня відзначився прохолодною погодою, проте це не завадило туристам та львів”янам зібратись під одним…небом у внутрішньому дворику Ратуші, аби зі смаком та (сподіваюсь) користю провести святковий вікенд. Приводом для такого святкуванння стало відкриття сьомого Міжнародного фестивалю джазової музики “Флюгери Львова”. Ведучою вечора була незмінна Марта Більська, яка і оголосила фестиваль відкритим. Аби слухачі орієнтували по програмі, організатори вирішили дати кожному дню назву. 1 травня було “Днем польської культури”.

Dzyga Imagine

Кажуть, виступати першими – почесно. Таку нагоду мав львівський  відомий колектив “Dzyga Imagine”, які присвятили чимало пісень Львову, львів”янами та пам”яткам міста (Італійському дворику, Оперному театру, тощо).

Резус Блюз

“Dzyga Imagine” уже з перших акордів “завели” змерзлу публіку, але згодом змушені були передати естафету з розігріву луцькому гурту “Резус Блюз”.

Власне, представниками тої самої польської культури, на честь якої було названо стартовий день “Флюгерів”, були проекти “DagaDana” (Познань) (результат співпраці польської джазової співачки та вокалістки львівського гурту “Шоколад” Даги Грегорович та Дани Винницької) та “Bogna Kicinski Jazz Project” (Варшава).

Опісля, близько півночі, для найбільш стійких пошановувачів джазу, львівські джаз-мени Токар, Яремчук, Твердун Та Гнидин зіграли джем-сейшн і Львів пішов у ліжка, аби виспатись перед днем 2 травня.

ДЕНЬ 2. День Європи.
Львів”яни на гості міста мужньо вистояли-висиділи-вивлежали(?) перший холодний вечір і тим пройшли своєрідну перевірку на справжність в музичних переконаннях і стабільність у намірах. То ж вечір 2 травня, який уже мав назву “День Європи”, потішив досить теплим і затишним вечором, бо цого разу почесна місія виступати першими дісталась гурту “Orkestr Vito”.

На біс викликали уже ветеранів блюзової музики, музикантів з чималим стажем, чудесний колектив з Калуша “Брати Боюзу”. Дядьки дали жару усім, хто виступав до них.

А європейцями у суботу були “Kapela Staska Wielanka” (Варшава), які були, здається, найстаршими учасниками цьогорічних “Флюгерів”, найбільш артистичними та колоритними на фоні інших музикантів. Їх музика нагадує, як вони самі кажуть “музику минулих літ”, щось на кшталт суміші кантрі і кабаре, я б сказала… І, чесно, я не побачила зв”язку із джазом. Але завжди мусить бути “хтось такий”Wink

Далі представляв Європу варшав”янин, музикант-мультиінструменталіст з проектом “Vlasta Redl Project”. Він почергово виконував соло на різних інструментах. За ним офіційну частину завершили краків”яни “Zywiolak”. Що ж до неофіційної, то нею був нічний проект “МТ-3” (Львів).

ДЕНЬ 3. День JazzClub.Lviv

“Третій і заключний день “Флюгерв Львова” організатори присвятили нещодавно створеному, проте вже добре заявленому і преспективному проекту МО”Дзига” “Jazz Club”. Цього разу концерт розпочався на годину швидше і місію відкриття доручили молодому, і вже, впевнена, улюбленому рок-джаз-фанковому колективу “Free Breath” (Львів). Хлопці грали впевнено і доволі професійно, адже учасники гурту свого часу мали практику у різних музичних проектах міста.

Потім свою програму відіграли “Ad Libitum”, які виконали джазову кавер-версію на пісню “Океан Ельзи” “911”. Ну шо сказати… це звучало інакше.

Пощастило грати на біс в неділю “Max Kerner Group”.

“Dzyga Jazz Quartet”, ветерани львівської джазової сцени, відзначились довгими джемами і цікавими барабанними соло.

Ну і не менш важливий обов”язок, тепер уже закрити сьомий Міжнародний фестиваль “Флюгери Львова”, випав на переможців минулого фесту, гурт “Шоколад”, якому МО “Дзига” надала стипендію на запис альбому, як найактивнішому гурту шостих “Флюгерів”. Музиканти записали, правда, тільки 3 сингли, і видали їх окремою платівкою, а презентація готового альбому (який, до речі, записувався у Польщі) відбудеться наприкінці травня.

Хоча “Флюгери” і завершились, на черзі – не менш джазовий, не менш очікуваний “Jazz Bezz”, а там…і знову “Флюгери Львова”… Дочекайтесь восьмих Міжнародних!

Наостанок бажаю, аби ваші флюгери завжди показували вірний напрям.
Текст та фото: Анастасія Перфецька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *