Грузія – мовою тіла

Неймовірна чоловіча вправність і витривалість, чарівна жіноча граційність, а на додачу ще й дитяча безпосередність – такий коктейль, у якому знайшлося місце танцям, пісням, музиці, боям та акробатиці, містить у собі грузинський колектив Georgian Legend.

«Легенди Грузії» гастролюють світом із новою видовищною шоу-програмою SAMAIA. За сприяння компанії «Дік-Арт» артисти заїхали на гостину і до Львова, де перетворили сцену Львівської опери на грузинський оазис.

SAMAIA Georgian Legend – як повість про грузинське життя. Кожен виступ артистів – окремий розділ. Спочатку – вступ: п’ять красенів глибокими натхненними голосами а капела виконують грузинську пісню. Далі трішки динаміки – танцюристи дають на сцені такого жару, що, здавалося, підлога от-от загориться під їхніми ногами. Хтось підстрибує вище голови, хтось грає на барабані, хтось витанцьовує премудрі па, а дівчата в цей час пливуть по сцені, мов пави… І весь цей різнобій складається у цілісну колоритну картину. Далі – перший розділ грузинської повісті: юність. Це найзворушливіший і найпроникливіший номер – троє хлопчиків вистукують на барабанах запальну мелодію, підспівують та ще й підморгують і кокетують з публікою, демонструючи свою не по-дитячому змужнілу харизму. А вже після них – покотилось-понеслось: на сцені – усі аспекти людського життя: кохання, ревнощі, конкуренція, розбійники і миротворці, весільний танець… Усе це «Легенди Грузії» показували публіці танцем і піснею, витворюючи у залі атмосферу автентичного грузинського колориту.

Традиційні танці, кожен рух в яких має свою історію. Пісні, що сприймаються як народні. Костюми (чорні, червоні, білі, оздоблені золотом…), у яких показано все багатство і колорит нації. Кожен фрагмент, з якого складалося шоу, – продуманий. Танцювали так, що луна йшла. Чоловіки і на колінах крутилися, і сальто робили, і підскакували, наче злітали… Кожен їхній рух – карбований, чеканний як добротна монета. Жінки по сцені не ходили, а пливли. І вони показали, що їхній коник – не лише грація. Одна з дівчат, одягнувши чоловіче вбрання, чоху та папаху, за якою не видно обличчя, виконала запальний танок на рівні з сильною половиною балету… І лише наприкінці танцю, скинувши папаху, продемонструвала свою стать. Чоловіки у боргу не залишились – в жіночий одяг не перевдягалися, але що їм грації не бракує – показали: станцювали з пляшкою на голові.

Не могли не вразити публіку грузини боєм на шаблях. Коли майже двадцять чоловіків одночасно б’ються на шаблях так, що аж іскри летять, – у повітрі висить адреналін. Кожен рух танцюристів відпрацьований до автоматизму – не так вже й просто на одній сценічній площі такій кількості людей (а до Львова приїхало 44 учасники колективу) і себе показати, і інших не травмувати. І навіть попри те, що без кількох крапель дьогтю на концерті не обійшлося – один танцювально-акробатичний номер артистам не вдався, а під час іншого – в одного з них з голови злетів башлик, яким він обмотував голову і обличчя, енергетика, яку віддавали публіці грузинські гості, переважувала все.

Насамкінець виступу Georgian Legend зробили танцювальне дефіле, ще раз показавши публіці, якої, хоч квитки були не з дешевих (100-800 грн.), назбирався майже повний зал, «нарізку» зі своїх найсильніших номерів. На аплодисменти глядачів грузини відповіли піснею – заспівали «Многая літа…».

Після завершення свого виступу «Легенди Грузії» вийшли до своїх шанувальників у фойє театру, де залюбки фотографувалися із львів’янами на згадку.

Оксана ЗЬОБРО , “Високий Замок”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *