Концертний тур оркестру Sinfonia Iuventus по Україні

21 квітня, вівторок, 18:00  Львівська філармонія  (вул. Чайковського, 7, Львів) в рамках концертного туру відбудеться виступ польського оркестру Sinfonia Iuventus.

Концертний тур оркестру Sinfonia Iuventus по УкраїніПольський Оркестр Sinfonia Iuventus (з лат. симфонія молодості) було створено 2007 року наказом Міністра Культури та Національної Спадщини Польщі за ініціативи Єжи Семкова – польського диригента світового рівня, який за свою довгу творчу біографію співпрацював із найкращими оркестрами Росії, Польщі, Данії, Італії та Сполучених Штатів.

Основна мета цієї ініціативи – створення умов для мистецького дебюту та професійного зростання молодого покоління польських музикантів, які могли б шліфувати свою виконавську майстерність під керівництвом найкращих польських диригентів. Серед них – Єжи Семков, Ян Кренц та Антоні Віт. До складу оркестру входять молоді (до 30 років) талановиті музиканти з усієї Польщі. Як засвідчив дворічний досвід існування оркестру, ідея його створення виправдала себе. Завдяки своїй відкритості до нової музики та бажанню постійно вдосконалюватися Sinfonia Iuventus конкурує із відомими польськими оркестрами. 

Програма концертів складається із восьми творів молодих українських композиторів, стипендіатів програми Gaude Polonia. Gaude Polonia – це стипендіальна програма Польського Міністерства культури для митців, музикантів і перекладачів із сусідніх східних країн, які протягом півроку вивчають найкращий польський досвід у своїй галузі. 2007 року Польський Інститут у Києві виступив із ініціативою об’єднати стипендіатів у спільному польсько – українському проекті, який би „втілив” досвід, здобутий під час перебування на програмі. Чотирьом молодим композиторам, обраним польськими та українськими експертами: Богдану Сегіну, Богдані Фроляк, Михайлу Шведу та Олександру Шимку було запропоновано написати камерний твір. Натхненням для написання твору став обраний композиторами вірш польського поета. Прем’єри музичних творів успішно відбулися у квітні 2008 року у Національній філармонії України в рамках фестивалю „Прем’єри сезону”. 2008 року вже інші чотири молоді композитори – Світлана Азарова, Марія Олійник, Золтан Алмаші та Любава Сидоренко – написали музичні твори за мотивами польської поезії.

У проекті „Між словом і звуком” цього року не лише збільшився склад учасників, але й розширилася географія проекту. Концерти, у яких серед інших творів прозвучать чотири прем’єрні виконання, відбудуться у двох польських та чотирьох українських містах. 

Диригуватиме оркестром польський диригент Роман Ревакович – співзасновник Фестивалю сучасної музики „Контрасти”, секретар Товариства ім. Вітольда Лютославського, голова Фонду „Pro Musica Viva”. 

Солістки – відомі польські сопрано Марта Боберська та Аґата Зубель.

Марта Боберська працює в різних стилях: від оперного співу до сучасної музики, зокрема бере участь у записі саундтреків для художніх фільмів. Співачка співпрацює із оперними театрами Польщі, Франції, Литви та інших країн. Марта Боберська – володарка багатьох польських та світових нагород за вокальну майстерність.

Аґата Зубель – композитор та вокалістка, яка, не зважаючи на молодий вік, є одним із провідних „голосів” Польщі (2005 року вона отримала престижну нагороду „Paszport Polityki” за надзвичайні вокальні інтерпретації, сценічний образ та вміння гармонійно поєднувати творчість і вокальну майстерність). 

У проекті „Між словом і звуком „ поезія органічно переплітається із музикою, а юна енергія музикантів та композиторів поєднується із досвідом та майстерністю солісток та диригента.

Зустрічайте весну із живою сучасною музикою! 

Програма концертів: 

І відділення 

ЛЮБАВА СИДОРЕНКО Chamber music (Камерна музика)

(за поезією Віслави Шимборської), 2009 

МИХАЙЛО ШВЕД „Wi?c w tej ciszy ukryty ja – li??…” (У цій тиші схований я – листок…)

(текст Кароля Войтили), 2007 

СВІТЛАНА АЗАРОВА Поза контекстом

(за поезією Богдана Задури), 2008

ОЛЕКСАНДР ШИМКО Hymn Samotno?ci (Гімн Самотності)

(текст Галини Посвятовської), 2007 

ІІ відділення 

БОГДАНА ФРОЛЯК Jak modlitwa (Як молитва)

(текст Адама Заґаєвського), 2007 

МАРІЯ ОЛІЙНИК До просторів віддалених

(за поезією Юліуша Словацького), 2009 

БОГДАН СЕГІН „…tymczasem to lipiec jak?e (okrutnie) pi?kny …”

(Це липень, бачиш, такий (жорстоко) красивий…)

(текст Марти Подґурнік), 2007

 

ЗОЛТАН АЛМАШІ Листок несуть все далі води пінні…

(за поезією Чеслава Мілоша), 2008 

Партнери: Міністерство культури та національної спадщини Республіки Польща, Міністерство культури та туризму України, Мистецьке об’єднання „Дзиґа”, Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва „Два Дні й Дві Ночі Нової Музики”, Товариство перкусійного мистецтва (Польща)

Медіа підтримка: Вінницька обласна державна телерадіокомпанія (телеканал ВДТ-6), телеканал ICTV, Радіо „Ера FM”, журнал „Главред” 
 

Координатор проекту: Олена Зоц – Польський Інститут у Києві – тел: (044) 288 03 04

mail:info@polinst.kiev.ua  web:www.polinst.kiev.ua

Джерело: Дзиґа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *