Будівлю костелу Єзуїтів передадуть в опіку церкви

Під час чергової сесії Львівської міської ради депутати прийняли ухвалу про передачу будівлі костелу Петра і Павла оо. Єзуїтів на вул. Театральній, 11 у власність Курії Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви. Депутати 55 голосами фактично виселили Львівську національну наукову бібліотеку імені В. Стефаника на вулицю, наразі не надавши приміщення для зберігання книжкового фонду.
Львівська національна наукова бібліотека України ім. В. Стефаника — друга в нашій державі за обсягом фондів та унікальна за їх змістом. Ідеться, зокрема, про найбільшу у світі збірку українських книг ХVII — XX ст., українську та зарубіжну періодику ХІХ — поч. ХХ ст., картографічні видання ХVI — XVIII ст., рукописні документи ХІ — ХХ ст. тощо.

Прокоментувати ситуацію “Ратуша” попросила депутата Львівської міської ради Тетяну Крушельницьку: “До того, що костел передадуть для потреб церкви, я ставлюся позитивно. Негативом залишається те, що інтереси бібліотеки не є вирішеними. Ця ухвала видається несправедливою і щодо церкви, оскільки проблеми переклали на її плечі, і щодо бібліотеки. Майже кожен із депутатів може назвати ті приміщення у Львові, які можна було би зараз передати бібліотеці під книгосховища, і це абсолютно не ті приміщення, що є на вул. Апостола Данила на околиці міста, бо це незручно для роботи. Ми маємо думати ширше, тобто як зробити повний крок, а не півкроку, не враховуючи потреб інших. Якщо керівництво міста вважає, що наше майбутнє — лише туризм, і мільйони туристів приїдуть оглядати наше місто, то це не зовсім так: ми повинні розвивати науку і підтримувати наукові установи, бо наука — основне в житті. Тому мені прикро, що така ухвала, де інтереси наукової установи абсолютно не враховані, була проголосована”.

Генеральний директор Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника член-кореспондент НАН України Мирослав Романюк оприлюднив звернення до міського голови Львова Андрія Садового та до депутатів Львівської міської ради, у якому зокрема просить доручити “Управлінню комунального майна Львівської міської ради у встановленому порядку укласти договір з ЛННБУ ім. В. Стефаника про оренду костелу оо. Єзуїтів (до вирішення проблем, пов’язаних із його звільненням)”.

У коментарі “Ратуші” Мирослав Романюк зазначив: “Третім пунктом ухвали мав би бути такий: „Рішення пунктів 1 і 2 вступають у дію (юридичну силу) тільки після вирішення питань, пов’язаних із переміщенням навчальних закладів, архівних установ і закладів культури, що займають культові будівлі, до інших приміщень”. Це вказано в постанові Кабінету Міністрів України № 137 від 14.02.2002 р. Отже, депутати порушили чинне законодавство і незаконно передали у користування костел, оскільки не надали бібліотеці нового приміщення для зберігання фондів. Нині всі діючі приміщення бібліотеки перевантажені фондами у 4 — 6 разів. Частина з них не відповідає вимогам щодо зберігання унікальних збірок і колекцій, які становлять національне надбання і не можуть бути відтворені в разі їх втрати. Станом на 01.01.2010 р. у костелі Петра і Павла ордену Єзуїтів зберігається приблизно два мільйони одиниць фонду, зокрема, резервний і діючий фонди, якими ми обслуговуємо читачів. Бібліотека вже неодноразово підтверджувала свою готовність звільнити приміщення костелу оо. Єзуїтів, але якщо їй нададуть будівлю площею понад 4 тис. кв. м. Там мають бути певні умови для зберігання рукописів: це і помірна вологість, і температура, і, звичайно, незначна відстань від центрального корпусу. Свого часу пропонували будинок на вул. Апостола Данила, 1, що наприкінці Городоцької. Можна лише уявити, скільки часу потрібно буде для того, щоб видати певну літературу читачеві. Окрім того, у підвалі постійно стоїть вода, оскільки будинок звели на торф’яниках, а це надмірна вологість, яка є важливим негативним елементом для зберігання фондів бібліотеки. Працівники бібліотеки запевнили, що вони готові звільнити приміщення костелу, тим паче частина книг вже підготовлена до перевезення, аби тільки міська рада виділила для цього приміщення”.

Якою буде процедура передавання приміщення, наразі незрозуміло. У листі, адресованому депутатам Львівської міської ради, Архиєпископ Львівський Ігор (Возьняк) повідомляє: “Цим листом бажаю також засвідчити, що зі своєї сторони Курія Львівської Архієпархії докладатиме всіх зусиль, аби після отримання у власність храму оо. Єзуїтів фонди, які зберігають у храмі та є власністю Львівської національної наукової бібліотеки ім. В. Стефаника, були належно збережені до часу їх остаточного перенесення у призначене для цього місце. Ми готові також у рамках наших можливостей посприяти та допомогти у швидкому вирішенні питання перенесення фондів”.

Ще один аспект, який не враховано в ухвалі, — те, що не зазначено, які саме приміщення костелу, відповідно до плану будівлі, передано церкві. Адже формулювання “Передати […] будівлю костелу Петра і Павла оо. Єзуїтів загальною площею 1377,1 кв. м на вул. Театральній, 11” закладає ще одну ймовірну колізію, оскільки в підвалах костелу оо. Єзуїтів з боку проспекту Свободи вже тривалий час діє відома у Львові галерея “Равлик”. Саме завдяки появі галереї приміщення упорядковано, врятовано від щурів та вологості. Нині тут відбуваються мистецькі заходи, краєзнавчі екскурсії.

Катерина КУЗНЄЦОВА, газета “Ратуша”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *