“Трускавецький кінофестиваль “Корона Карпат” створює позитивний імідж України”, – режисер Валерій Жерегі

Відомий режисер і сценарист Валерій Жерегі, лауреат премії Європейського телевізійного конкурсу Erasmus Euromedia Awards, володар Абсолютної премії Міжнародного фестивалю у Салерно (Італія), лауреат Каннського та інших кінофестивалів, автор десяти художніх і понад двохсот документальних фільмів, який зараз перебуває у м. Трускавець на Львівщині, поділився низкою ідей та порад, як можна покращити українську кіноіндустрію та, зокрема, проведення міжнародних кінофестивалів», – розповів директор Трускавецького міжнародного кінофестивалю телевізійних фільмів “Корона Карпат” Олег Карпин.

«У січні 2010 року Валерію Жерегі як власнику гран-прі кінофестивалю «Корона Карпат» презентували «золоту путівку», тож він разом із сім’єю уже тиждень перебуває у Трускавці на відпочинку. У нього безліч ідей, як вдосконалити, покращити наш фестиваль», – розповів Олег Карпин.

Валерій Жерегі, який мешкає зараз у Москві, наголосив, що для проведення міжнародних фестивалів насамперед необхідна підтримка влади. Він високо оцінив організацію Трускавецького міжнародного кінофестивалю телевізійних фільмів “Корона Карпат”.

«Ідея проведення міжнародних фестивалів завжди супроводжується низкою зобов’язань, які людина-організатор покладає на себе від імені держави. Тобто ініціатори проведення фестивалів завжди так чи інакше є державними діячами. Міжнародний кінофестиваль – це насамперед політика держави з питань міжнародних відносин, це робота в ім’я процвітання своєї країни, і, нарешті, про неї говорять в інших державах. Що краще організований кінофестиваль, то більше позитивного іміджу він додає цій країні», – так вважає відомий режисер і сценарист Валерій Жерегі, який зараз перебуває у м. Трускавець на Львівщині.

«Є кінофестивалі, які почали свою діяльність у 1945 році, до прикладу, як у Солерно, в Італії. У післявоєнні роки Італія була забруднена фашизмом, тож італійці негайно кинули усі свої сили для того, щоб виправити імідж і створили у Солерно міжнародний кінофестиваль. Люди приїжджали уже не у фашистську державу, а в іншу країну, миролюбну, гарну… Це і є політика всіх міжнародних фестивалів», – говорить Валерій Жерегі.

«Те, що у Трускавці за допомогою особистісних ініціатив, особистісних засобів, колегіальних контактів зародився перший міжнародний фестиваль телевізійних фільмів, на мою думку як учасника цього кінофестивалю, – працює на імідж держави, а не просто Львівської області. Перспектива таких кінофестивалів зростає у геометричній прогресії. «Корона Карпат» повинна мати своє національне обличчя – те, чого було досить мало на минулому фестивалі. Потрібно підкреслювати обличчя фестивалю, бо не використовувати національний прикарпатський колорит Львівської області – неправильно. Я розумію, якої праці доклали організатори фестивалю, які перепони подолали, щоб створити фестиваль. Але незабаром буде другий, тож потрібно взяти до уваги те, з чим заледь впоралися минулого разу. Для цього необхідна підтримка влади, обов’язкова підтримка області та підтримка країни у цілому», – вважає Валерій Жерегі.

Довідково:

Валерій Жерегі народився 19 жовтня 1948 р. селі Страшени (Молдова). 1970 року закінчив Кишинівський інститут мистецтв (режисерський факультет). У 1975 р. закінчив ВДІК (факультет режисури). Працював у Молдові, у Югославії, Румунії, Австрії, Угорщині, Німеччині, Франції, Росії. Засновник кінокомпанії PRIM-PLAN STUDIO та “Актёрского Агенства Валериу Жереги”. Автор десяти художніх і понад двохсот документальних фільмів, які є призерами різних кінофестивалів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *