Форум видавців підтримає держава

22 липня відбулося засідання Оргкомітету з підготовки до проведення Міжнародного форуму видавців за участю Голови Держкомтелерадіо та Оргкомітету А. Л. Мураховського. Тепер можна з упевненістю стверджувати, що наймасштабніша книжкова подія року, яка ще з 2007-го має статус загальнонаціональної, не залишиться без державної підтримки.

Нагадаємо, що з 2005 р.  проведення «Форуму видавців у Львові»  частково дофінансовувалося  із місцевих бюджетів, але  1 липня 2009 року Кабінет Міністрів України видав розпорядження “Про проведення щорічного Міжнародного Форуму видавців”, яке передбачає фінансування заходу з державного бюджету. Також визначено склад Оргкомітету, до якого увійшли А. Мураховський, О. Коваль, В. Шевченко, О. Афонін, В. Бабилюлько, О. Бенч, І. Держко, М. Жулинський, В. Косів, А. Курков та М. Матіос.

Оскільки розпорядження вийшло в середині бюджетного року,  коштів на проведення Форуму заплановано не було, але керівництво Комітету вирішило профінансувати проведення Форуму видавців на суму 100 тисяч грн.. за рахунок скорочення витрат на проведення двох книжкових ярмарків, які проводяться згідно з розпорядженням Кабміну і фінансуються за рахунок коштів державного бюджету – 5-го міжнародного київського книжкового ярмарку, який відбудеться 18-21 серпня, та ярмарку «Книжкові контракти», запланованого на грудень ц.р. Розпорядником коштів буде  державне підприємство  “Дирекція фестивально-виставкової діяльності” (http://dp-fvd.org.ua/), спеціально створене для проведення книжкових ярмарків в Україні та для забезпечення участі України в міжнародних книжкових ярмарках за кордоном. «Я впевнена, що це початок тривалої співпраці, ми нарешті знайшли взаєморозуміння з теперішнім керівництвом Держтелерадіо. Шкода, що цього не сталося ще кілька років тому, але я впевнена, що ми швидко надолужимо згаяний час. Я щиро вдячна панові Анатолієві Мураховському за його щире прагнення допомогти у проведенні Форуму. Співпраця органу державного управління та неприбуткової громадської організації має стати добрими прикладом для наслідування », – сказала президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль.

 Держкомтелерадіо звернувся до ЗМІ з проханням надати інформаційну підтримку Форуму видавців. Форум видавців мало не з дня заснування має постійних інформаційних партнерів, число яких рік до року збільшується, державна підтримка ніколи не буде зайвою і ми сподіваємося, що на звернення відгукнуться ЗМІ державної та комунальної власності з різних регіонів України. Таким чином мешканці різних регіонів, в тому числі малих населених пунктів, обділених книжковими новинками, зможуть хоч віртуально долучитися до Форуму.

Державна підтримка Форуму, безумовно, допоможе провести усі заплановані заходи на належному рівні, адже за своїми масштабами цьогорічний Форум видавців не поступається минулим – ані кількістю акцій, ані учасниками. . Уже прийнято 294 заявки від провідних видавництв, бібліотек, книготорговельних організацій, прийом заявок на участь припинений, оскільки вільної виставкової площі в Палаці Мистецтв більше не залишилося. Шанси потрапити на Форум видавців без стенду ще мають бібліотеки та книгарні.

Джерело: прес-служба Форуму Видавців

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *