Барбара Космовська: «Для мене Львів – це прекрасна жінка без пудри»

Львівський міжнародний дитячий фестиваль
Львівський міжнародний дитячий фестиваль

У рамках міжнародного дитячого фестивалю до Львова вдруге завітала популярна польська письменниця Барбара Космовська. Усі бажаючі могли придбати її книги, а також отримати автограф і поспілкуватись з автором популярного молодіжного роману «Буба».

Перший роман пані Барбари «Голодна кішка» було видано у 2000 році. Вже через рік з’явився інший роман – «Приватна територія», який згодом його визнали найжіночнішим романом року. Запропонований українському читачеві роман «Буба» теж завоював прихильність, яку підтвердила головна премія конкурсу «Повір у силу фантазії». У романі розповідається про шістнадцятилітню дівчинку, яка потребує уваги своїх близьких і стикається з багатьма випробуваннями.

Зовсім скоро на українських книжкових полицях появиться перекладене продовження роману «Буба: мертвий сезон». А ще пані Космовська зараз працює над романом «Українка», в якому розповідається про пошуки роботи українки в Польщі.

Поміж роздачею автографів та спілкуванням із гостями фестивалю, пані Барбара поділилась з нами не тільки особливостями перебування у Львові, а й розповіла про новий роман.

Форум: Ви вперше у Львові?

Барбара: Ні-ні, це мій другий візит у Львові і другий, пов’язаний власне з книжками, але виявилось, що не тільки. Вперше я загубила своє серце власне у цьому місті і повертаюсь тепер до Львова із радістю. Дуже люблю Львів. Найбільше тут мені подобаються звичайно що мої перекладачі, адже, саме завдяки ним, я відкрила для себе це місто, його сердечних людей. Для мене Львів – це прекрасна жінка без пудри. Це місто справжнє, в якому живуть справжні люди. Я не почуваю себе тут чужою, навпаки, деколи почуваюсь краще, ніж навіть у власній країні.

Форум: А роман «Українка» почали писати після перебування у Львові?

Барбара: Задум створення роману виник значно раніше, до моєї львівської сентиментальності. Його викликали стереотипи, які панують не тільки на наших сусідських кордонах. Мене обурює, коли певним народам приписують якісь вади, а своїх не бачать. Тому я створила постать української дівчини, красивої і душевної, щоб мої співвітчизники почали думати по-іншому про Україну. Звичайно, говорю про тих, які постійно користуються стереотипами. Ми – поляки, зовсім не буваємо кращими, мусимо про це знати.

Форум: А як щодо цього дитячого фестивалю, чому, на вашу думку, важливо проводити такі заходи?

Барбара: Це найважливіше, бо, правду кажучи, доросла людина ніколи не отримає стільки, як дитина на таких фестивалях. Життя залежить не від тих дорослих, а від тих малих, то вони продовжать наші ідеї, таланти, творчість. Молода особа, яка читає, без сумніву буде більш вразливою, ближчою, не зможе вже зганьбитися чи скривдити, не стане каменем на нашій дорозі, для цього треба читати.

за матеріалами прес-служби Форуму видавців

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *