Данута Валенса на 20. Форумі видавців у Львові

Данута Валенса (Danuta Wałęsa) на 20. Форумі видавців у Львові презентує український переклад автобіографічної книжки «Мрії і таємниці» («Marzenia i tajemnice»).

Презентація відбуватиметься 13 вересня з 15.00 до 16.30 у конференц-залі Палацу мистецтв (вул. Коперника, 17).

Він ніколи не дарував мені квітів… Він ніколи не гуляв з дітьми… Він ніколи зі мною нічого не обговорював… Він проміняв родину на політику… Я завжди була сама…

Це – рядки з нещодавно надрукованих у Польщі сенсаційних спогадів Данути Валенси, дружини колишнього президента Польщі, засновника незалежного об’єднання профспілок «Солідарність» Леха Валенси. Ці спогади викликали шквал емоцій у суспільстві. Дехто вважає, що дружина не повинна була таке писати про свого чоловіка, та ще й такого відомого. Але пані Данута так не думає. Народивши вісьмох дітей, вважаючи, що найголовніше у житті – це родина, вона не перетворилася на звичайну заклопотану домогосподарку, завжди мала свою точку зору й ніколи не була лише тінню свого знаменитого чоловіка. Тепер вона описує, наскільки важко їй було жити з борцем і політиком, який через свої обов’язки повністю віддалився від сім’ї. Українською мовою книга друкується вперше.

Мирослава Данута Валенса (Mirosława Danuta Wałęsa) – громадська діячка, письменниця, дружина 6-го Президента Польщі Леха Валенси.

Народилась 25 лютого 1949 у с. Крипи (Венгрувскій повіт, Мазовецьке воєводство, Польща) в багатодітній селянській родині. Працювала в батьківському господарстві на селі. У 1968 переїхала до родичів у Гданськ. Влаштувалася на роботу в квітковий магазин. Познайомилася з електриком Лехом Валенсою, майбутнім політичним діячем, керівником незалежної профспілки «Солідарність» та Президентом Польщі (1990-1995). 8 листопада 1969 вийшла за нього заміж. У сім’ї Леха і Данути Валенси народилося вісім дітей.

Від імені чоловіка 10 грудня 1983 році в Осло отримала Нобелівську премію миру.

Будучи першою леді Польщі, очолювала низку суспільно-культурних товариств і організацій. Була Почесним президентом Гданського Фонду з культурного розвитку. В якості почесного члена брала участь і координувала проведення різних конкурсів і роботу громадських організацій.

У 2011 році 300-тисячним тиражем була надрукована автобіографія Данути Валенси «Мрії і таємниці», яка миттєво стала бестселером. Наступного року видання було відзначено премією Супергарантія культурної події року, присудженою редакцією TVP Kultura Польського телебачення.

У 2012 Президент Польщі Броніслав Коморовський, за видатні заслуги у справі демократичних змін в країні, досягнення у професійній та громадській діяльності, нагородив Дануту Валенсу Командорським Хрестом із зіркою Ордена Відродження Польщі.

Заходи на 20. Форумі видавців у Львові за участі Данути Валенси:

13 вересня

15:00–16:30 Презентація книжки «Мрії і таємниці». Модератор Ірина Магдиш.

Конференц-зала Палацу мистецтв (вул. Коперника, 17)

Організатори: Польський Інститут у Києві, Інститут книжки (Краків), видавництво «Фоліо» (Харків)

16:30–17:15 Автограф-сесія Данути Валенси.

Стенд №244 у Палаці мистецтв (вул. Коперника, 17)

Організатори: Польський Інститут у Києві, Інститут книжки (Краків), видавництво «Фоліо» (Харків)