Невідомий музей . Музей Михайла Дзиндри

Як все-таки мало ми знаємо самі про себе та про досягнення своїх земляків, часом навіть не чувши про таких, ким можна пишатися.

Сьогодні як раз розповідь про один з таких випадків – про музей сучасної скульптури Михайла Дзиндри, що знаходиться в с. Брюховичі неподалік Львова.
Михайло Дзиндра вчився у Львові, під час Другої світової війни емігрував спочатку до Німеччини, переїхавши через лінію фронту на велосипеді, а згодом до США, де зробив собі ім’я, беручи участь у численних виставках. Є навіть легенда, що свого часу Михайло Дзиндра допомагав Джорджу Лукасу у роботі над інопланетними персонажами Зоряних воєн, однак підтвердження цьому в інтернеті я не знайшов.

1. Але першим ділом, приїхавши до Брюхович, потрібно знайти дорогу до музею, що не так просто – поодинокі скромні вказівники губляться серед більш яскравих конкурентів.

dzyndra-01.jpg

2. З центральної вулиці потрібно звернути на вул. Музейну (вказівник на повороті висить у незручному місці і його дуже легко прогавити) і вже на ній випробувати інтуіцію на розвилках (на цій треба йти ліворуч). Над навігацією явно треба попрацювати.

dzyndra-02.jpg

3. І ось нарешті ще одна дуже скромна табличка – ми біля музею.

dzyndra-03.jpg

4. Михайло Дзиндра повернувся до України відразу після здобуття нею незалежності. Зібрав всі свої скульптури у кілька контейнерів та перевіз їх сюди, маючи намір подарувати їх державі та організувати музей сучасної скульптури. Щоправда батьківщина зустріла досить прохолодно – після численних спроб отримати приміщення для організації музею у Львові це врешті-решт вдалося зробити у Брюховичах у покинутому військовому ангарі, на що були витрачені практично всі особисті заощадження скульптора.
Музей було відкрито незадовго до смерті Михайла Дзиндри у 2006 році.

dzyndra-04.jpg

5. Зараз тут на площі близько 1500 кв. м. виставлено більше 800 скульптур. За порядком в музеї зараз самотужки слідкує друга дружина Михайла Дзиндри Софія.

dzyndra-05.jpg

6. Заходимо всередину. Спочатку Михайло Дзиндра працював в жанрі реалістичної скульптури, однак в якийсь момент вирішив, що це хибний шлях, побив всі скульптури та почав працювати у жанрі сучасної скульптури.

dzyndra-06.jpg

7. Музей практично не отримує допомоги від держави, тому допомозі тут завжди раді – покосити траву, щось полагодити.

dzyndra-07.jpg

8.

dzyndra-08.jpg

9. Праворуч скульптура, що зображає сім’ю печерної людини, яка стала першою у модерністичному періоді.

dzyndra-09.jpg

10.

dzyndra-10.jpg

11. Під час саміту президентів у Львові десяток скульптур було виставлено на просп. Шевченка, однак хтось не полінувався всіх їх розбити ломом, що стало для митця великою особистою драмою.

dzyndra-11.jpg

12.

dzyndra-12.jpg

13. Праворуч – скульптура Колядники. Є ідея встановити її копію на одній з площ у Львові, проце згодом напишу детальніше.

dzyndra-13.jpg

14.

dzyndra-14.jpg

15.

dzyndra-15.jpg

16.

dzyndra-16.jpg

17.

dzyndra-17.jpg

18.

dzyndra-18.jpg

19. До речі, цікаве інтерв’ю є в архівах сайту газети Високий замок. Також є документальний фільм, знятий каналом УТ-1

dzyndra-19.jpg

20.

dzyndra-20.jpg

21. Скульптура Жінки-феміністки.

dzyndra-21.jpg

22. Диктатор.

dzyndra-22.jpg

23. Гребінець диктатора.

dzyndra-23.jpg

24. Верховна рада.

dzyndra-24.jpg

25.

dzyndra-25.jpg

26.

dzyndra-26.jpg

27.

dzyndra-27.jpg

28.

dzyndra-28.jpg

29. Нажаль цей музей є фактично невідомим серед львів’ян і японські туристи навідуються сюди чи не частіше за місцевих мешканців. Так що не полінуйтеся знайти час та приїхати сюди.

dzyndra-29.jpg

30.

dzyndra-30.jpg

31.

dzyndra-31.jpg

32. До речі, в музею є сайт з 3д-панорамами та блог у ЖЖ, щоправда останній запис у ньому було зроблено ще 2008 року. Є й телефон, за яким можна задзвонити та взнати чи не потрібна якась допомога.

dzyndra-32.jpg

33. Дякую всім за увагу.

dzyndra-33.jpg

текст та фото: http://alex-shutyuk.livejournal.com