26 березня на “Клумбі кіна” фільм Луїса Бунюеля “Золотий вік” (1930).

26 березня, четвер, 18.00 год. на “Клумбі кіна” будемо дивитись фільм Луїса Бунюеля “Золотий вік” (1930).

Вся творчість геніального іспанця, так називала Бунюеля французька богема, має на собі відбиток німецького експресіонізму особливо Фріца  Ланга. В книзі своїх мемуарів Луїс Бунюель написав: “… Я зрозумів, що хочу робити фільми, коли переглянув картину Ланга “Втомлена смерть” в “Старому голуб’ятнику”. Мене цікавив не сюжет, але щось було таке у фільмі, що глибоко мене вразило і враз освітило мені весь мій подальший шлях”. Таким чином Бунюель перейшов із розряду критиків, теоретиків кіно в практичний бік, творців кінематографу.
“Золотий вік”, фільм Бунюеля знятий після “Андалузького пса”, коли режисер вже був всесвітньовідомий. “Фільм-сновидіння, я примусив себе не викреслювати епізодів, що потребують естетичних пояснень”. Бунюель зняв цей фільм за два тижні, трупа складалася з п’яти чоловік. Але склалася парадоксальна ситуація: фільм жодна кіностудія не хотіла допустити фільм до масового глядача. Але як і у випадку з “Андалузьким псом” ситуацію врятував випадок в кафе на Монмартрі. Бунюель сказав французьким письменникам Луї Арагону, Жану Кокото, композитору Жоржу Оргену, що зняв фільм цілком сюрреалістичний і наступного дня організував закритий перегляд. І “цвіт Парижу” одноголосно  вирішив, що треба показати це масовому глядачу. Цей фільм відкрив Бунюелю шлях в Голлівуд.
Відгуки після прем’єри найрізноманітніші: від нищівної критики до захоплення. Коли фільм переглянув представник голлівудської кінокомпанії Metro-Goldwin-Mayer, запросив Бунюеля в США. Почався новий етап в творчості режисера.

Золотий вік (L’ Age D’Or). (Франція, 1930). 62 хв.
Режисер: Луїс Бунюель. В ролях: Маск Ернст, Гастон Модо.a

Джерело: “Лис Микита” Центр культури ЛНУ ім.І.Франка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *