Завершився IX Міжнародний театральний фестиваль “Золотий лев – 2008”

Вуличною виставою “Вишневий сад” театру “Воскресіння” завершився IX Міжнародний театральний фестиваль “Золотий лев – 2008”. Яскраве тижневе дійство, яке, відбувшись під патронатом Міністерства культури та туризму України, наступної осені продовжиться феєрверком вуличних вистав з нагоди 20-ліття фестивалю.

Якщо зважати, яким був цьогорічний фестиваль, то, попри всі закиди (що й глядачів не так багато, як би хотілось, і політика в плані запрошень до участі у фестивалі могла би бути дещо іншою тощо), – усе ж цікавим. 28 вистав (з яких три – це львівські прем’єри ) у незмінній площині “Класика очима експерименту” показували колективи не лише з України, а й Польщі, Австрії, Румунії, Білорусі, Росії, Грузії, Вірменії, Узбекистану і Та­джикистану. І коли стилістика зазначених у програмі вітчизняних та західних театрів багатьом постійним глядачам фестивалю уже була знайомою, то театри зі Сходу стали для Львова справжнім подарунком.

Подією фестивалю, як на мене, стала вистава “Медея” театру-студії “Стара мечеть” з міста Карши (Узбекистан) у постановці відомого на Сході режисера Овлякулі Ходжакулієва. Незважаючи на від­сут­ність перекладу та декорацій, дійство, яке відбулося на очах вражених глядачів, перетворилося у чи не найбільшу перлину цьогорічного “Золотого лева”. Актори (а всі ролі – навіть жіночі – виконують чоловіки) не просто говорили, співали чи танцювали, вони існували всередині образу, вибудовуючи його за допомогою мелодики руху та голосу, внутрішнього нерва і внутрішнього оголення. Межа між сценою і залом стиралася, розмивалися часові та географічні кордони, залишалися непередбачувані людські почуття та сила болю, від якого мурашки бігали по шкірі. А ще – сила не літератури, а справжнього театрального мистецтва, перед яким не встоїш.

Нічим винятковим не вразив Таджикистан в особі Державного російського драматичного театру ім. В. Маяковського та комедії-жарту “П’ять жінок Ходжі Насреддіна” у постановці Олімжона Салімова – класична вистава класичного театру. Хоча з огляду знайомства – як виглядає театральне мистецтво у Таджикистані було цікаво. А виглядає так само, як і в нас, у класичних театрах Львова, Києва, Донецька. Натомість Батумський державний драматичний театр ім. Чавчава­дзе класичну фаустівську тему яскраво й із різними спец­ефектами втілив у своїй виставі “Нугзар і Мефістофель”. Окремого доброго слова також вартує вистава “Нерон і Сенека” Єреванського державного молодіжного театру про те, як “найвеличніший мораліст виховав найвеличнішого вбивцю”.

Фестиваль ще раз змусив зацікавлених львів’ян зняти шапку перед його ініціатором та директором, художнім ке­рівником театру “Воскресіння” Ярославом Федоришиним. Якби не цей чоловік, який уже 20 років несе на собі вантаж організації подібних дійств, ми б не знали не тільки того, чим живуть театри світу, а й чим живе театральна Україна. Особливо тепер, коли запрошувати когось на гастролі видається фантастичним. А так за увесь час існування фестивалю можливість переглянути вистави кількох сотень театрів із 80 країн світу зводить невидиму стіну перед усіма камінцями, які летять і ще можуть летіти в город організаторів “Золотого лева”.

Удосконаленню, звичайно, меж немає. Але тішмося, що “Золотий лев” знову прийде!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *