«Cпогади про Івана Борковського»: зустріч Клубу шанувальників Галичини

9 грудня 2010р., у четвер, о 18:30 кав’ярня-галерея «Штука» запрошує на зустріч Клубу шанувальників Галичини із Зоєю Гаюк, яка поділиться особистими спогадами про родича, знаменитого археолога, що отримав світове визнання як першовідкривач «празької культури», доктора Івана Борковського.

Іван Борковський – видатний чеський археолог українського походження. Народився у с. Чортовець Городенківського району Івано-Франківської області у багатодітній сім’ – мав ще одного брата та семеро сестер. Козацький рід Борковських має давню історію та сягає корінням ще у далеке XVIIст. В юні роки вступив у лави Січового Стрілецтва, брав участь у боях за Львів на Сихівському відрізку українсько-польського фронту та ударі на Чортків. У 1920р. Іван Борковський закінчив гімназійні студії та два семестри Вищої педагогічної школи у Празі, а у 1922 – вступає на філософський факультет Карлового університету, де зосередив свій інтерес на археології, головним чином – питаннях раннього неоліту. У 1929р. Іван Борковський захистив докторську дисертацію «Східна культурна область і питання культури шнурової кераміки», яка вперше аргументовано вказувала на проблематику походження цієї культури. З 1954р. вчений очолював відділення середньовічної археології Чеської академії наук, а з 1968 по 1975 – Чеське археологічне товариство. Впродовж п’яти років, починаючи 1939, був ректором Українського вільного університету у Празі. Також у 1939р. опублікував працю «Давня слов’янська кераміка у центральній Чехії», де на основі зібраного археологічного матеріалу довів присутність давніх слов’ян на чеських землях ще з VIст., за яку отримав світове визнання. Доктор наук з 1961р.: захистив дисертацію «Празький град у світлі нових досліджень».

Українцям варто плекати пам’ять про видатного земляка, чий внесок у археологію рідного краю цінує та цінуватиме не одне покоління чехів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *