У Львові відбулися перші Львівські кінозустрічі

13 та 14 грудня Львів започаткував традицію вланих кінозустрічей: у місті вперше відбувся освітній проект Lviv Film Meetings, гостями якого стали в якості спікерів — українські кіноменеджери, сценаристи, продюсери, а в якості слухачів — усі охочі львів’яни (заходи в рамках проекту були безкоштовними та відкритими для громадськості).

Зустрічі розпочалися з підписання спільного меморандуму про співпрацю у розвитку кіногалузі у Львові та області представниками департаменту культури Львівської обласної держадміністрації, управління культури міськради, обласної прокатної контори та громадської організації Wiz-Art (організатором Lviv Film Meetings). Сторони підписання мають попередній досвід співпраці (у рамках, зокрема, Lviv Film Meetings, а також Львівського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів Wiz-Art). Проте ще ніколи досі обласна влада, органи місцевого самоврядування та громадські активісти не декларували готовності системно співпрацювати над розвитком кіногалузі Львівщини.

У меморандумі, зокрема, йдеться про створення у Львові кінофонду та кінокомісії — спеціальних інституцій, що покликані допомагати фінансово та організаційно авторам кінопроектів. Ці інституції успішно діють у різних країнах світу, проте в Україні такий досвід ще не застосовувався. Про світову практику роботи кінофондів та кінокомісій розповіла у своїй презентації слухачам Lviv Film Meetings директорка Львівського міжнародного кінофестивалю короткометражних фільмів Wiz-Art Ольга Райтер.

Про особливості майбутньої стратегії розвитку кіногалузі в Україні на найближчі п’ять років розповів начальник Управління державного регулювання та реалізації кінопроектів Держкіно Станіслав Притула. За словами пана Притули, Держкіно, зокрема, буде працювати над упровадженням галузевого збору, за яким частина від проданого квитка буде йти на розвиток кіногалузі, перетворенням державних кіностудій на кіновиробничі комплекси, удосконаленням недержавного фінансування фільмів.

Директорка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич розповіла про особливості фестивального відбору фільмів і те, на які фестивальні програми слід звернути увагу українським режисерам. У лекції продюсера і засновника дистриб’юторської компанії «Артхаус-Трафік» Денис Іванов йшлося про те, як змінився процес розповсюдження фільмів з перших років існування кіно як галузі й до сьогодні.

Сценаристка Марися Нікітюк розповіла про правила побудови гарної історії, а директор Національного центру імені Олександра Довженка Іван Козленко — про українське німе кіно й те, як Довженко-Центр працює над відновленням німих фільмів і пошуком втрачених стрічок. На завершення кінозустрічей культурологиня й співзасновниця Міжнародного фестивалю кіно та урбаністики «86» Надія Парфан розповіла про київську школу документального кіно і про сучасних українських документалістів, за творчістю яких варто стежити.

Ініціатор проекту мистецька формація Wiz-Art анонсувала свої наміри продовжувати організацію подібних кіноосвітніх заходів у майбутньому, зокрема, проводити спеціалізовані майстер-класи.

Проект Lviv Film Meetings відбувся за підтримки департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації в рамках програми національно-патріотичних заходів «Українці, єднаймося». Партнером проекту виступила Державна агенція України з питань кіно.

Нагадаємо, що до 18 грудня триває прийом заявок на перший Львівський пітчинг кінопроектів, переможці якого отримають повне чи часткове фінансування своїх фільмів. Перевага надаватиметься фільмам, дія яких відбуватиметься у Львові чи Львівській області. Детальну інформацію про те, як стати учасником пітчингу, можна знайти на сайті wiz-art.ua.