Цьогорічне ювілейне свято «День Батяра» у Львові тривало рекордних 5 днів і зібрало 75000 відвідувачів!

Завжди свято «День Батяра» відбувалося протягом двох перших вихідних травня. Проте кількість гостей у перші дні та небачений ажіотаж чітко дали зрозуміти те, що батярські святкування будуть продовжені протягом усіх 5 травневих вихідних.

V Свято День Батяра
V Свято День Батяра

V День батяра відзначився інтерактивними батярськими забавами. Протягом п’яти днів північну частину площі Ринок заполонили стильні батяри у капелюхах та камізельках, котрі забавляли публіку: співали пісень, танцювали, залицялись до кобіт та бешкетували для розваги львів’ян та гостей міста.

Батярський бетонний завод.

Скульптори на очах в гостей свята творили бетонних батярів, котрі стали інтерактивним фотосектором протягом наступних днів. Також усіх бажаючих батями-зодчі створювали індивідуальні зліпки рук або ніг. Понад 2 сотні таких сувенірів роз’їхались в різні куточки України та світу.

Традиційна Батярська канцелярія засвідчила батярство вже більше тисячі осіб, що відтепер вважаються офіційними батярами та є почесними гостями у батярських кнайпах та на святах у Львові.

Вабили гостей з різних куточків центральної частини міста аромати батярських наїдків, так як Свято підготувало Ярмарок батярських ляґумін: тут смакували стравами львівської кухні та напоями для справжніх батярів.

За час V Свята День батяра у Львові близько 75 тис. людей навчились батярським танцям, змагалися у батярському тирі, виготовляти капелюшки для справжніх кобіт. І кожного вечора разом з музиками, гості мали можливість поспівати батярських пісень. Свято стало справжніми днями єднанням та солідарності батярів усього світу!

Батяри усіх країн, єднаймося!

Всесвітній Батярський портал: www.batyar.lviv.ua

Довідка:

Хто такі батяри? Львівські батяри – субкультура, що панувала у Львові з середини ХІХ по середину ХХ століття. Назва «батяр», імовірно, виникла від угорського «betyar», що означає особу, яка має дивні погляди і робить непередбачувані вчинки, авантюриста, гульвісу. Батяри мали особливий зовнішній виглад, особливу говірку, полюбляли батярську музику, яка завжди була веселою, енергійною, під яку можна було від душі потанцювати та наспіватись в галасливій кнайпі. Гуляти вони вміли щей як! Батяр любив гарних жінок, міцну випивку, веселий дотеп і гарну гулянку. Коли вони збирались у другій половині дня у Львові ставало значно веселіше – вони любили жартувати та підколювати усіх, хто смурний траплявся їм на шляху, тому довкола батярів зажди панували веселощі, дотеп та музика. У Львові батяри жили у двох районах на Личакові ти Клепарові. В ті часи це невід’ємний символ Львова.

Довідка:
Батяр – це дотепний, галантний і романтичний збиткар.
І хоча справжніх батярів уже давно не лишилося, їх дух у Львові досі присутній, адже є чимало людей, які не тільки люблять цей стиль життя, а й прагнуть відтворити його. На вулицях у День батяра можна буде побачити людей, вбраних по-батярськи. За бажанням, можна буде взяти участь у вуличних виставах у батярському стилі, а також сфотографуватися на згадку зі справжнісіньким «Почесним Батяром». На вулицях і в кав’ярнях лунатиме батярська музика.
Отож, як бачите, вшанування батяра у Львові стає вже традицією, і з кожним роком свято проходить все з ширшим розмахом. Аудиторія стає щораз більшою, а програма – насиченішою.

Фоторепортаж:

текст та фото: www.batyar.lviv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *