«Блаженність у Дзеркалі» акції до Дня психічного здоров’я

У цьому  році, в рамках міжнародної програми „Відкрийте двері” відбудеться ряд заходів, присвячених Дню підтримки людей із ментальними розладами та об’єднаних під загальною назвою „Блаженність у Дзеркалі”.

  •      31 жовтня о 10.00 у галереї „Дзиґа” (вул. Вірменська, 35) – презентація Каталогу мистецьких робіт „Инші”.
  •      Того ж дня о 12.00 у „Дзизі” відбудеться круглий стіл за участю гостей з-за кордону на тему „Криві дзеркала психіатрії”. На нього запрошено психіатрів, митців, діячів церкви, журналістів, політиків та всіх бажаючих.

У рамках акції „Блаженність у дзеркалі” демонструватимуться роботи пацієнтів у арт-галереях міста Львова:

1-7 листопада – «ДЗЕРКАЛО-1.Вибране» , арт-галерея „LvivArt”, вул. Лесі Українки, 21

9-15 листопада
– «ДЗЕРКАЛО-2.Квадро» , арт-галерея „Primus”, вул. Лесі Українки, 16

17-22 листопада – «ДЗЕРКАЛО-3.Анонімно», мистецьке об’єднання „Дзиґа”, вул. Вірменська, 35

1-7 грудня – «ДЗЕРКАЛО-4 .Ідейно», „Музей ідей”,  вул. Валова, 18а

Організатори: кафедра психіатрії та психотерапії ФПДО ЛНМУ ім. Д. Галицького, Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня, Львівський обласний психоневрологічний диспансер та Українська спілка психотерапевтів, МО „Дзиґа”.

Сприяння: фармацевтична компанія „Lilly”, Stowarzyszenie na rzecz rozwoju psychiatrii I opieki srodowiskowej, Львівська міська рада

ДОВІДКА: Більше 10 років тому Всесвітня психіатрична асоціація зініціювала програму боротьби зі стигматизацією та дискримінацією людей, котрі страждають на психічні захворювання. Проект під назвою „Відкрийте двері” розпочався у 19-ти країнах світу – Австрії, Бразилії, Великій Британії, США, Туреччині, Японії та інших. Мета акції – поставити під сумнів стереотипи і упередження щодо психічних розладів, змінити ставлення суспільства до пацієнтів, запобігти їхній ізоляції, втраті працездатності, зловживанням та узалежненню.

Наші сусіди у Польщі, починаючи з 2002 року, проводять  „День солідарності з людьми, що страждають на шизофренію”. В Росії схожа акція відбувається під назвою „Антистигма”.

Україна приєдналась  до цієї програми у 2005р. Щоосені у  Львові відбуваються соціально-мистецькі  заходи під загальною назвою „Толерантність до Інакшості”:  2005р. – „Толерантність до Інакшості”, 2006р. – „Шизофренія – відкриті двері”, 2007 – „Лабіринтами нашої свідомості”, у 2008 – „Кінець епохи постмодернізму”.

П.С. Для підтримки арт-терапевтичних підходів у наданні допомоги особам, що страждають на душевні хвороби, для боротьби із їхньою стигматизацією, руйнування суспільних стереотипів, планується створення мистецької галереї на території Львівської обласної психіатричної лікарні – „Кульпаркова” . З цією метою, 11 грудня відбудеться благодійний аукціон робіт, виконаних людьми із проблемами ментального здоров’я. Отримані під час аукціону кошти будуть використані для підтримки митців і створення галереї.

Ми не маємо  ілюзії щодо наслідків нашої роботи – давні стереотипи потребують тривалого  переосмислення та викорінення, але  і чекати, що хтось зробить це за нас, ми не будемо. Приєднуйтеся!

Сайт: http://inakshe.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *