12 лютого у Львові розпочинає діяльність Галицький Дискусійний Клуб «Митуса»

12 лютого у Львові розпочинає діяльність ГАЛИЦЬКИЙ ДИСКУСІЙНИЙ КЛУБ «Митуса».

Проект має на меті відродити традиції міських дискусійних клубів, у яких громадяни могли б обговорювати важливі питання сьогодення та майбутнього розвитку свого міста, краю, народу, а також їхнього місця у світовій системі координат. За останніх кілька років у Львові і не тільки помітним є підвищення температури дискусій навколо таких питань як, наприклад, тотожність галичан, вектори розвитку країни – Схід чи Захід, націоналізм чи лібералізм, справжні-несправжні львів`яни, галичани тощо. Не важко спрогнозувати, що незабаром назріють проблемні дискусії на тему традиційної і сучасної родини, виховання дітей, ставлення до «інших», церква-держава і т.д.
Діяльність Клубу дасть можливість створити інтелектуальну карту проблем, пов’язаних з національною та локальною ідентичністю та показати напрямки можливого суспільного діалогу з приводу важливих та дискусійних в суспільстві тем, що може стати громадянською платформою для подолання протиріч та навчання у пошуку компромісів. Адже вихід із будь-якого протистояння – у діалозі.
Основні тематичні цикли дискусій у ГДК «Митуса» будуть присвячені проблемам, які потребують і потребуватимуть пошуків виходу з ситуації, оскільки марно розраховувати, що вони вирішаться «самі собою» з часом. Перше – це історичні проблеми Галичини, які досі залишаються «відкритими ранами» для кількох народів. Друге – це вироблення спільної версії популяризації і збереження культурної спадщини регіону. Третє – це обмін досвідом з сусідами щодо процесів європейської інтеграції.

Перше засідання клубу буде присвячене темі: «Галичина: проект чи батьківщина?», а доповідачем виступить доктор історичних наук, заслужений журналіст України Данило Яневський (Київ).

З 15 лютого запрацює сайт клубу www.mytusa.org, де будуть розміщені тексти виступів, аудіо та відео-записи дискусій. Також буде відкритий, але етично-модерований інтернет-форум, для всіх тих, хто хотів би, але не зможе брати участі у дискусіях під час засідань клубу. Згодом дискусії будуть з онлайн-трансляцією та з можливісттю участі за допомогою “skipe” та інтернет-чату.

Засновниками проекту стали:

ГО «Українсько-польський журналістський клуб «Без упереджень» (Київ)
ГО «Вірменська 35» (Львів)
Мистецьке Об`єднання «Дзига» (Львів)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *