Зірковий дует «Вікторія Лук’янець – Маріанна Гумецька» вдруге виступав на сцені Львівської філармонії

Зірковий дует «Вікторія Лук’янець – Маріанна Гумецька»
Зірковий дует «Вікторія Лук’янець – Маріанна Гумецька»

Концертів талановитої піаністки Маріанни Гумецької на львівській сцені вже й не порахувати. Перший її виступ у Львівській філармонії був у п’ятому класі разом з оркестром: Маріанна грала концерт Моцарта. Відтоді постійно виступає на цій славній сцені. В останні три роки побувала у багатьох концертних турах, зініціювала різдвяний проект 25 грудня 2011 року у Львівській філармонії з оперною дівою Вікторією Лук’янець, з якою працюють у творчому тандемі.


Вперше дует виступив на львівській сцені з творами Шопена. Це був Шопенівський рік, міжнародний фестиваль музичного мистецтва «Віртуози». Час від часу у Відні, де мешкає Вікторія Лук’янець, дует проводить репетиції. У другому виступі дуету на сцені Львівської філармонії лунала вокальна музика українських композиторів XX ст., українські романси Л. Ревуцького, Б. Лятошинського, М. Скорика, Л. Колодуба, Т. Ященка, В. Сільвестрова, О. Козаренка, Ю. Іщенка та Л. Дичко. Музика рівня світових шедеврів в інтрепретації дуету передавала різдвяні мотиви, створювала різдвяний настрій, сприймалася глибинно, емоційно, насичено і водночас тонко. З цією програмою дует ознайомить слухачів Нью-Йорку та Вашингтону.

«Для професійності піаністки завжди є шлях до вдосконалення, адже музика і її привабливість безмежні. Усі музичні твори прекрасні, і щоразу їх можна осягати по-новому. Зараз мене мотивує до праці мрія зіграти твори, які ще не виконувала. Співпраця з музикантами високого рівня мобілізує розкривати не тільки професійні, а й емоційні якості. Ні самостійна праця, ні щоденні заняття по репертуару не дають стільки користі, як оті хвилини спільної творчості, моменти творення музики на сцені. З нетерпінням чекала участі у новій програмі з Вікторією Лук’янець, яку спрезентуємо і за кордоном, – говорить про найближчі плани Маріанна Гумецька. – Ми презентуємо маловідомі твори – українські мініатюри, які вражають досконалістю, і власне, шедевральним висловленням мистецтва. Такі твори приваблюють митців можливістю розкритися і передати емоційний стан».

Маріанна Гумецька виконує твори із музикантами з Румунії, Італії, Канади, Америки; захоплюється грою із струнними квартетами; тісно співпрацює з відомою скрипалькою Лідією Футорською – грає соло з оркестром. Спільне виконання музичних творів Маріанна вважає підтвердженням музичного спілкування не лише виконавців з публікою, а й самих виконавців на сцені.

Довідка. Маріанна Гумецька навчалась музики у Львівській музичній школі ім. Соломії Крушельницької. Отримала перші міжнародні нагороди, розпочавши концертну діяльність ще в шкільні роки. Лауреат І Міжнародного юнацького конкурсу імені П. Чайковського; володарка Гран-прі Міжнародного фестивалю «Віртуози 2000 року» (Санкт-Петербург); переможець конкурсів Дваріонаса (Вільнюс) та Дягілева (Москва). Диплом з відзнакою Московської консерваторії (2001) та Артистичний Диплом престижного концертного конкурсу Школи Глена Гульда Королівської консерваторії (Торонто) (2003) підтверджує неабиякий мистецький талант Маріанни. Півфіналіст престижного конкурсу Honens International Piano competition (Калгарі), в якому завоювала приз симпатії слухачів (2003). Отримала нагороду Канадської національної телерадіокомпанії CBC “Galaxy” Rising Stars; «Музикант року в Канаді» (2004). Активно виступає як солістка та артистка камерних ансамблів. Лауреат премії молодих артистів «Debut» (Монреаль) та стипендії ім. Марусі Яворської (Оттавський університет). Викладач факультету фортепіано Королівської консерваторії Торонто (з 2007), а також член журі музичних конкурсів. Інтернет-сторінка Маріанни Гумецької: http://www.myspace.com/mariannahumetska

Оля Максим’як

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *