У Львові виступить патріарх петербурзького джазу Давид Голощьокін

У суботу, 6 грудня, у львівському Театрі ім. Марії Заньковецької, виступить знаменитий пітерський дзазовий музикант Давид Голощьокін. Мало сказати, що він легенда – на фестивалі “Jazz Bez” цьогоріч в легендах нестачі немає. Але з-поміж своїх колег на фестивалі він виділяться своїм поліінструменталізом. Справді – чи багато навіть в наш час музикантів, які професійно володіють десятком інструментів, до того ж інструментів різних – від фортепіано до флюгельгорна. Все ж перевагу він віддає скрипці, хоча виконати соло на кількох різних інструментах за концерт для нього не проблема.

 

Голощьокін працює в тому напрямку, який тепер вже з певністю можна називати радянським джазом, виділяючи його як самобутнє явище. Прагнучи наслідувати Джанго Райнхарта, Біллі Страйхорна та Дюка Елінгтона, радянські джазові музиканти створили цілком самостійний і зовсім не вторинний напрямок джазу. Ім’я Олега Лундстрема на слуху у всіх, Давида Голощьокіна по популярності з певністю можна ставити поряд з ним. 

Свій джаз Голощьокін по старій пам’яті називає “мейнстрімовою”, протиставляючи її таким чином хитромудрому авангардному імпровізаційному джазу (хоча правильніше було би його назвати “академічним” – Голощьокін очолює Філармонію джазової музики Петербурзі). Йдеться, звичайно, не про “попсовість”, а про те, що його музика, хоч і яка ретельно продумана й професійна, є простою для сприйняття навіть непідготованого слухача. “Хоч наші слухачі – передовсім шестидесятники,” – говорить Голощьокін,- “але з кожним роком до нас приходить все більше молоді, яка шукає спасіння від попси”.

Тож цей концерт можна рекомендувати практично всім – представники старшого покоління оживлять в пам’яті спогади про старі часи, а молоді прихильники джазу відкриють для себе несамовито потужний пласт радянського джазу, забутий за останні роки.

Квитки: 
у касах театру ім. Марії Заньковецької 
та у галереї «Дзиґа» (на прохідній), вул. Вірменська, 35 
Вартість квитків: від 40 до 150 грн.
Деталі: www.dzyga.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *