Польський майстер сенсації Вітольд Шабловський завітає на 20 Форум видавців у Львові

Польський майстер сенсації Вітольд Шабловський (Witold Szabłowski) завітає на 20. Форум видавців у Львові.

Письменник і журналіст «Gazetą Wyborczą» відомий своєю небай-дужістю до «турецької теми». У Туреччині Шабловський жив і працював протягом року. Результатом стала книга «Вбивця з країни абрикосів».

Роман, в якому письменник описав культуру і побут країни, проблеми, пов’язані з європеїзацією та сек-суальною революцією, був перекладений кількома мовами, в тому числі, й українською, та приніс Шабловському престижну польську премію Беати Павляк.
«Кожен турок тисячу разів на день блукає між традицією і сучасністю. Між капелюхом і чарчафом. Мечеттю і дискотекою. Євросоюзом і неприязню до Євросоюзу», – пише письменник. В одному з інтерв’ю він порівнює Туреччину з Україною, яка також, за його словами, «однією ногою на Сході, а іншою – на Заході».

Цікаво, що Вітольд Шабловський був першим польським журналістом, який взяв інтерв’ю в Алі Агджу, котрий стріляв у Івана Павла II. Власне, все і почалося з того, що Шабловський, якому на той час загрожувало звільнення з польського таблоїду, пообіцяв підготувати сенсацію і вирушив до Туреччини – щоб зустрітись із злочинцем. Турецькі ЗМІ рідко висвітлюють соціальні проблеми. Вітольду Шабловському пощастило потрапити на «передвиборчий екіпаж» журналістів, які мандрують країною перед виборами. «Газета Виборча» оплачувати це відрядження була не в змозі, тому журналісту доводилось утримувати себе самому. Вдень зустрічався з турецькою елітою, вечори проводив у дешевих готелях, у компанії бідняків. Від останніх і дізнався про справжній стан речей у Туреччині.
«Турки переділені навпіл: пів – на схід, пів – на Захід. Вони мають той Босфор у собі», – зазначив потім Шабловський в інтерв’ю. І додав, що хоча Туреччина вже у багатьох аспектах є європейською країною, вона все одно залишає за собою свою автентичність і самобутність.

Останній роман «Наша мала ПНР» Вітольд Шабловський написав у співавторстві з дружиною Ізабелою Мейзою. Описуючи свою спробу півроку прожити у «комуністичній Польщі» – без Інтернету, комп’ютера, мобільного телефону та інших речей, які роблять життя зручнішим, одягаючись у старомодні речі та перманентно перебуваючи на «картопляній дієті», автори торкаються проблеми посткомуністичного суспільства. Але найцікавіше, що попри усі незручності і парадокси, письменник з дружиною стали більше спілкуватись між собою, запрошувати гостей і ходити на зустрічі. І зіткнулись ще з однією проблемою свого часу:

«Виявилося, що у сучасній Варшаві, у тому середньому суспільному нашому прошарку тепер це зовсім неможливо. Люди настільки зайняті, їхнє життя настільки розплановане… нема можливості втиснути в життя якийсь елемент спонтанності. Кожен має життя, розплановане на рік уперед».

Програма «Польща – почесний гість» на 20. Форумі видавців у Львові буде реалізована за підтримки Міністерства культури і національної спадщини (MKiDN) Республіки Польща, Посольства Республіки Польща в Україні, Генерального консульства Республіки Польща у Львові, Польського інституту у Києві, Інституту Книжки (Краків).