«Сьогодні ми з гордістю називаємо фестиваль Wiz-Art однією з візитівок Львова», – Ю. Гнатовський

5 Міжнародний фестиваль короткометражних фільмів Wiz-Art

Вже вп’яте Львів зустрічає учасників та гостей Міжнародного фестивалю короткометражних фільмів Wiz-Art. Цьогоріч відвідувачі побачать 97 стрічок з 34 країн світу.

З 26 до 29 липня фестиваль потішить найновішими та найактуальнішими короткометражними роботами з України та з-за кордону. Відвідувачі зустрінуться з режисерами-авторами презентованих робіт у форматі Q&A (запитання та відповіді), відвідають майстер-класи та вечірки із виступами гуртів та ретроспективами фестивалів-партнерів.

“На церемонії відкриття ми представимо перформенс ірландського відеомитця і музиканта Пола О’Донах’ю разом з моршинською групою «The Cancel». Традиційно журі скажуть кілька слів, потім ми подивимося фільми, які так чи інакше, уже завоювали прихильність публіки і журі на світових фестивалях короткометражних фільмів. Перший конкурсний блок називається «Приватне сонце». Не знаю, чи символічно це, чи ні, але конкурсну програму відкриває фільм з Палестини і сам автор не зміг приїхати. Але ми цього року зробили таку новацію: всіх авторів, які хотіли сказати щось глядачам, ми попросили зробити відеозвернення. Наступні дні буде по три сеанси кожного дня” , – співзасновниця і директор фестивалю Ольга Райтер.

Цього року до конкурсного відбору надійшло 667 фільмів з 49 країн світу. До складу міжнародного журі увійшли режисери Вінсент Мун (Франція), Ізольда Уґадоттір (Ісландія) та координатор програми кінофестивалю «Молодість», український режисер Ілля Ґладштейн.

“Я вибираю фільми, які я не розумію, тобто такі фільми, коли я можу запитати, що я бачу чи що я чую. Тобто щось таке, що може мене здивувати, щось таке, що дає простір. Коли відкриваються двері в моєму власному мозку, а не коли мені намагаються нав’язати чи просто пояснити. Тобто, мене зацікавлює щось таке нове, що я не можу пояснити, що змушує мене відкласти мої ідеї, якісь свої уявлення. Є така дуже відома цитата: «половину фільму знімає режисер, а половину – глядач». Я вважаю, що потрібно мати повагу до глядача і до його поглядів” , – Вінсент Мун.

Wiz-Art 2012 представить короткометражні стрічки у трьох категоріях: ігрова, анімаційна та експериментальна. Фільми-переможці Wiz-art-2012 будуть показані в Києві 2 серпня, в кінотеатрі «Кінопанорама». У Львові фестиваль традиційно відбуватиметься в Палаці Мистецтві, вул. Коперника, 17.

Під час фестивалю вперше відбудеться Wiz-Art Lab – освітня програма із лекціями та майстер-класами за участю знаних українських продюсерів, режисерів та сценаристів. Досвідом з кіномайданчиків поділяться активні учасники українського кінематографу: Лариса Артюгіна, Макс Афанасьєв, Олександр Юдін, Андрій Зланіч.

“Тут працює дуже прогресивна, креативна молодь. Це помітно у всьому: поліграфія, креатив у подачі, в самому фестивалі, у промоції. Проект Wiz-Art завжди відзначався своєю ноткою. Надзвичайно раді, що декілька років нам вдалося підтримувати фестиваль і внести якусь свою частинку” , – головний спеціаліст відділу маркетингу та культурних індустрій Львівської міської ради Оксана Кулик.

Директор Львівського палацу мистецтв Юрій Гнатковський називає Wiz-Art «однією з візитівок Львова»: «Еволюція фестивалю Wiz-Art помітна навіть неозброєним оком. На сьогодні це вже не просто фестиваль – це фундамент короткометражного кіно принаймні в Західній Україні. Це величезна і глибока міжнародна співпраця. Це готові короткометражні фільми, які вже отримують нагороди».

Детальніше про фестиваль: www.wiz-art.com.ua, Facebook, VK, Vimeo.

Довідка

Вінсент Мун – французький режисер та мандрівник. Відомий завдяки своєму проекту Take Away Show та стрічці An Island, яку він створив спільно із данським гуртом Efterklang.Працював з Томом Джонсом, R.E.M., Arcade Fire, Sigur Rós та багатьма іншими музикантами. Планує зйомки свого проекту в українських Карпатах та Криму.

Ізольда Уґадоттір – ісландська режисерка. Брала участь у Sundance, Лондонському фестивалі, New Directors/New Films 2012 (Лінкольн Центр в Нью-Йорку), фестивалі в Сан-Паоло, Хемптоні, Палм Спрінг, Аспені, Ґетеборґу і на 100 інших, де отримувала нагороди і спеціальні відзнаки. Живе у Нью-Йорку та Рейк’явіку, зараз працюєнад своїм першим повнометражним фільмом. На фестивалі відбудеться ретроспектива фільмів режисерки, які перемагали на багатьох фестивалях.

Ілля Ґладштейн – український арт-менеджер, куратор короткометражної програми Міжнародного кінофестивалю «Молодість» та головний редактор фестивальної газети molodist.txt. На Wiz-Art’і 2012 Ілля розповість про особливості селекції фільмів та дистрибуцію українських короткометражок за кордон.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *