Виставка живопису Володимира Топія: «VITA LONGA-VITA BREVIS»

У четвер 4 березня о 17.00 у арт-кав’ярні «Квартира 35» (вул. Вірменська, 35, «Дзиґа», 2-ий поверх) відбудеться відкриття виставки живопису Володимира Топія  «VITA LONGA-VITA BREVIS».

Концепція виставки:

Винятково важливим у сучасному глобалізованому суспільстві є процес трансформації етико-естетичних ідеалів та світоглядних пріоритетів, де ключовою є орієнтованість на тотальне споживання, стереотипність витісняє можливість реалізації свободи, а маніпулятивність перетворюється на невід’ємну частину людського буття.

Актуальності набирають мотиви пов’язані з розкриттям глибинного змісту зіткнення уніфікованого суспільства та інтелектуально-філософських надбань світового постмодерну. Чи не тому виникає необхідність продемонструвати кінцеву точку існування людини в антуражі її повсякчасного, стилізованого і виключно зовнішнього образу. Адже окрім настільки мінливого явища, як фізична естетика у людини латентно зафіксоване одночасне свідчення вічного духовного і тимчасового матеріального. Однак запропоновані Володимиром Топієм образи не набувають макабричних рис притаманних творчим концепціям, як середньовічних, так і постмодерних митців, де смерть трактувалась, як надпотужна і неуникна сила, а отримують новий вимір: тлінною стає не людина, а її часткова фізична візуалізація.

Тож винятково важливою для сучасників є відсутність об’єктивного сприйняття ролі духовного і тілесного чинників, останні потребують суттєвих коректив у свідомості людини, які можливо здійснити через творчу експансію.  Тимчасове не може осягнути вічне. Незалежно від своєї соціальної, етнічної чи релігійної самоідентифікації індивід залишається з тим, що є незмінним у людській природі – смертю. Загалом проблематика до якої автор звертається у цій серії творів переростає межі фізичного чи духовного буття, вона об’єктивно синтезує ідею та матерію, пропонує реципієнту провести своєрідну ревізію власного світогляду і переоцінити ієрархію цінностей вічного і тимчасового. Перед реципієнтом постає фіксований вибір та водночас продемонстровано надчасову перспективу буття і при цьому надано змогу здійснити крок у світ поза стереотипами суспільства.

мистецтвознавець Хорунжа Галина

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *