“КАБІНЕТ”: обговорення книги віршів “Повернення”

МО “Дзига” представляє у проекті “Кабінетівських” зустрічей кожної останньої середи місяця
авторський проект літературно-критичних обговорень Віктора Неборака – Ігоря Котика
Час: 24 лютого середа 18 год.
Місце: Львів, Винниченка, 12. літературна каварня “Кабінет” Тема обговорення: поет Микола Холодний та його книга віршів “Повернення”, що побачила світ у 2009 році у видавництві “Факт” у серії “Зона Овідія”.
Коротко про автора:

Микола Холодний народився 30 липня 1939 р. на поліському хуторі Стягайлівка.
Навчався у Київському та Одеському університетах.
За збірку “Крик з могили” (1969 р.) зазнав репресій і виселення з Києва. Реабілітований. За кордоном вийшли його книжки «Сутеніє в душі» (Париж, 1969 р.), «Про душу в пісні та пісню в душі» (Рим, 1979 р.) Остання відзначена премією Ватикану. В роки незалежності Миколі Холодному власним коштом публікує книжки «Дорога до матері», та «Усмішка Джоконди». Ім’я поета ще за його життя було внесено до Британської енциклопедії. Автор автобіографічної повісті “Я народився біля підніжжя Везувію” і дисертації з психолінгвістики “Народ крізь призму мови”. Помер Микола Холодний  у березні 2006 в Острі, на Чернігівщині.

Микола Холодний
– постать вельми контроверзійна в літературі. Його називали і “великим грішником”, і “літературним хуліганом”, і ще всіляко. За “часів КГБ” в 60-70 рр. він був яскравою постаттю українського самвидаву, пройшов через різку критику системи, через обструкцію влади і через співпрацю із “органами”. Про це та більше, а в основному про поезію Миколи Холодного – на цій зустрічі.

Повернення до національної поетичної скарбниці творів Миколи Холодного — явище помітне і значне. Його справедливо можна назвати символом цілої епохи. Він — один з лідерів андеграундного «шістдесятництва». Поет «нової хвилі», автор з «потрясаючою, часом нестримною метафоричністю» — так говорив про Миколу Холодного ще у далекому 1966 році Іван Дзюба.

вхід завжди вільний
координатор Юрій Кучерявий 0503799961

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *