У «Дзизі» проект «Сковорода» Василя Бажая

5 жовтня, вівторок, о 17.00 у галереї «Дзиґа» (Львів, вул. Вірменська, 35) відбудеться відкриття проекту Василя Бажая «Сковорода» (живопис, інсталяція).

Про проект «Сковорода»:

Новий проект Бажая “Сковорода” показує нам забаву зі словом Григорія Сковороди. Мистецькі об’єкти з якими працює на експозиції Бажай були у своїй основі створені ще 12 років назад і показані у проекті “Лабіринт” спершу у Палаці мистецтв, а потім у центрі сучасного мистецтва Сороса в Києві у 1999 році. Однак думка про використання інсталяцій в окремому проекті “Сковорода” виникла у 2010 році.

Бажай, як і Сковорода, добре усвідомлює прагматичну значущість слова. При цьому художник використовує знакові одиниці слів, каліграфує їх на папері і вводить у візуальну структуру експозиції, а не акцентує увагу і не зупиняється на кожному слові зокрема. Він немов відтворює процес формування концептів Сковороди і показує їх інтерпретацію та можливість використання з метою власного образотворення.

У різному контекстуальному оточенні ключові слова Сковороди формують новий семантичний простір з множинністю значень. У цих словах закладені безмежні потенційні можливості. Саме виділення ключових слів дає змогу вилучити закодовану в них інформацію. Художник працює з ними помічаючи маркери у просторі і вплітає їх з живописними полотнами створюючи цільну експозицію, а глядач мандруючи мережею інсталяцій і живописних творів раз-по-раз натикається на Слово.

Бажай розглядає слова Сковороди через призму внутрішньої натури людини. Справжнє ключове слово незалежне від зовнішніх чинників і тому може стати надбанням кожної людини. Концепт ключового слова пов’язаний у митця не з концептом бажання, а з концептом задоволення. Шлях до ключового слова він вбачає у відмові від незмірного обсягу своїх бажань, у підміні високих прагнень гранично спрощеними потребами. “Коли дух у людини веселий, думки спокійні, серце мирне, то все є світлим, щасливим і блаженним” – словами Сковороди мовлять полотна Бажая, який прагне “миру душі” і вважає, що слово залежить від внутрішнього душевного стану.

Сьогоднішній проект Бажая називаємо ювілейним – 4 жовтня митцю виповнюється 60 років. Сковорода говорив про щастя. Бажай у своїй ювілейній експозиції також говорить про щастя власної творчості, яка полягає в тому, щоб, відкривши у собі справжню до чогось здібність, побудувати на ній своє життя.

Роман Ганкевич, мистецтвознавець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *