У Львові встановлено унікальний квітковий годинник

Львів прикрашають квітковими композиціями. Так, на пл. Митній встановлено унікальний квітковий годинник. Клумбу-годинник розмістили практично на тому ж місці, на якому подібна квіткова композиція стояла у 50-поч. – 60-х рр. минулого століття. За словами автора механізму, унікальність львівського годинника у тому, що він зроблений на конструкції та працюватиме круглорічно.

Вартість квіткового годинника – 178 тис. гривень. З міського бюджету на його встановлення виділено 98 тис. грн. До влаштування квіткового годинника, окрім міста, долучились і меценати. Зокрема, вдалось зібрати 80 тис. спонсорських коштів. Компанія «Київстар» виділила 40 тис. грн, Львівський склодзеркальний завод – 20 тис. грн.

«В 50-х роках минулого століття він був однією з окрас міста Львова. Ця традиція чомусь була загублена і ми в цьому році вирішили цю традицію відновити. Долучились компанія Київстар, наш Львівський скродзеркальний завод. І звичайно не було б цієї роботи, якщо би не долучились наші квітникарі і цю композицію не створили. Я всім дякую за такий прекрасний подарунок для громади нашого міста. Хочу зауважити, що цей годинник буде працювати і літом, і восени, також буде працювати і взимку», – зазначив міський голова Андрій Садовий.

Над годинниковим механізмом працював відомий годинникар Олексій Бурнаєв, а над квітковим дизайном – компанія «Плантпол-Україна».

«Ми не робили рекордів, ми відтворили його таким, яким він був. Ці стрілки на фотографіях точно такі самі. Він трохи інакший відносно квітів та відносно розташування. Що в ньому є оригінального, чого в світі нема? Це є дві речі. Це те, що він зроблений в конструкції. Всі годинники світу зроблені на пагорбі: Київ, Харків, Чернівці, Торонто, Чикаго, – там викопана яма, забетоновано фундамент і вставлено бочку з годинником, на якій крутяться стрілки. А такий як в нас – на конструкції – єдиний. Друге, він настільки міцний, що буде працювати взимку. Я на це надіюсь», – розповів автор механізму-годинникар Олексій Бурнаєв.

Годинник зроблений у антивандальному виконанні, тому Олексій Бурнаєв сподівається, що його сили вистарчить аби згортати сніг взимку. Механізм захищений і від вандалів. «Якщо хтось побачить, що стрілки показують неправильну годину або стоять, то це означає, що вночі хтось до них добирався», – додає годинникар.

Над годинником працювали впродовж липня-серпня. «Годинник є дуже схожим до того, який тут був у радянські часи. Відтворювали його вигляд за архівними документами. Наступного року плануємо змінювати квіткові композиції весною, влітку і восени», – розповідає голова Галицької районної адміністрації Ірина Маруняк.

Площа квітника – 16 метрів квадратних. Тут висаджено близько 600 кущів хризантем: білих, жовтих, бордових та малинових. Вага годинникового механізму – понад 300 кг. «Візерунок ми змогли зберегти, а кольорову гаму і сорти квітів ми трішки зміни. І це буде змінюватись кожен рік. Ми хочемо цими квітами і цим годинником піднімати людям настрій», – додала директор компанії «Плантпол-Україна» Ержіка Мартинів.

Нагадаємо, до Дня незалежності біля пам’ятника Т. Шевченку облаштовано ще одну квіткову композиції у вигляді герба та прапора України. Відтак, центр міста прикрашають раніше встановлені квіткові композиції у вигляді метелика, карти України, герба Львова та логотипу ЄВРО-2012.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *