Сто голосів на сцені Львівської опери

25 жовтня у Львівському оперному театрі завершився IV Між­народний конкурс оперних співаків імені Соломії Крушельницької, який зібрав близько 100 учасників із 11 країн світу й поважне журі у складі видатних оперних співаків і педагогів з України, європейських країн, США, Японії.

Директор музею Міланського театру опери “Ла Скала” Ренато Гаравалья, який постійно присутній у складі журі бага­тьох міжнародних оперних конкурсів і фестивалів, зазначив, що українські оперні виконавці мають великий потенціал, лише бракує хорошої школи.

Хвилювалися перед виступом і ті, хто співає на оперних сценах, і ті, хто навчається в музичних академіях. Проте студенти все ж таки поступалися професійним співакам. Було відчутно, що учасники конкурсу бояться сцени й багатьом, зокрема тенору з Італії, хвилювання трішки завадило під час виступу. Але серед співаків-чоловіків італієць Антоніо Коріано здобув першу премію, поступившись лише співакові Львівського оперного театру, волинянину Романові Трохимуку, який виборов гран-прі.

Роман Трохимук змагався за найвищу нагороду з 12 суперниками з України, Польщі, Італії та США, які виступали в завершальному турі конкурсу. Поважне журі оцінювало їхню майс­тер­ність за виконання арій з опер “Тоска”, “Травіата”, “Трубадур”, “Іоланта”, “Богема”, “Севільський цирульник”, “Ріголетто”.

Із-поміж співачок і журі, й оркестр оперного театру вразив виступ Александри Кубас із Польщі, яка здобула першу премію. Під час репетиції оркестр аплодував їй, стоячи.

Львівський конкурс – серед 20-ти найпрестижніших

Умови міжнародного конкурсу імені Соломії Крушельницької доволі складні й вимагають професійності. Конкурсанти виконували всі твори напам’ять, мовою оригіналу. У першому турі вони співали в супроводі фортепіано, у другому – симфонічного оркестру, а у – третьому виконували партії з опер Бізе, Верді, Пуччіні, Россіні.

Міжнародний конкурс оперних співаків у Львові унікальний і входить у двадцятку найпрестижніших оперних фестивалів світу. Попри кризу, львівський конкурс зумів за підтримки держави встановити грошові винагороди за гран-прі й перші три премії серед співаків і співачок. Директор Львівського оперного театру Тадей Едер зазначив, що до заходу такого високого рівня потрібно готуватися заздалегідь, одразу після завершення необхід­но починати працювати над наступним. Адже такі події прес­тижні для держави. Та ще навесні ніхто не знав, чи оперний конкурс узагалі відбудеться.

А він відбувся і дуже успішно. Щоправда, глядачів у залі було обмаль, а їхньої підтримки дуже бракувало співакам.

Брати участь у змаганнях такого рівня непросто, зауважила конкурсантка з України Надія Славінська. “Я мріяла про цей конкурс, – каже вона. – Для мене це певне досягнення, бо він є професійним”.

В Україні відсутня хороша школа оперного співу

Міжнародний конкурс оперних співаків імені Соломії Крушельницької передусім демон­струє професійний рівень майс­терності молодих співаків, виявляє таланти.

Директор музею Міланського театру опери “Ла Скала” Ренато Гаравалья каже, що нині оперне мистецтво у світі переживає не найкращі часи, і в цьому він переконується, відвідуючи різні міжнародні фестивалі.

“Золота епоха великого оперного співу була у 1950-х, 1960-х, до кінця 1970-х років. Тепер оперне мистецтво переживає кризу, немає справжніх талантів. Величних тенорів, як Лучано Паваротті, Хозе Каррерас, Пласідо Домінго. Нині навіть натяку немає, що є такі тенори. Може, вони десь існують, однак ми про це не знаємо. Щодо конкурсу у Львові, то є оперні співаки, які звикли до сцени і не хвилюються так, як студенти. Україна має великий потенціал голосів”, – зазначив Р. Гаравалья.

Однак в Україні, як і у світі загалом, бракує хороших великих педагогів, зауважив Ренато Гаравалья. Є матеріал, однак немає кому пошити з нього якісний одяг.

Відсутність в Україні хорошої оперної школи професор, оперний співак Роман Майборода пояснив тим, що великі вчителі померли й забрали зі собою знання.

“Колись педагог брав до себе учня, знав, що він уміє, що їсть, якої дієти дотримується, – каже професор. – А тепер гадають, що рік – і вже оперний співак. За цей час чоботи не навчишся шити, не те що співати. Зруйновано школу. А колись учень із наставником співав від самого ранку, весь день. Без праці тут не можна”.

Саме від великої праці залежить майбутнє оперного співака, зауважила член журі, солістка Токійського оперного театру Чіхірб Кавадзое, яка вперше приїхала в Україну, у Львів і була вражена й містом, і його культурою та людьми. Співачка була здивована великою кількістю оперних співаків з України.

“У спів потрібно вкладати всю душу. Це не лише талант, майстерність, а й душа. На конкурсі багато гарних виконавців, – зауважила Чіхірб Кавадзое. – Чимало подає великі надії і сподівання, і, якщо вони вдосконалюватимуться у своїй майстерності, багато працюватимуть, то в майбутньо­му стануть оперними “зірками”.

Наступний конкурс оперних співаків відбудеться у Львові 2012 року.

автор: Галина Терещук

джерело:“Львівська газета”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *