Святкування міжнародного дня музеїв

Основною метою цьогорічних святкувань Міжнародного дня музеїв стане популяризація творчого доробку видатного скульптора, вівтарного майстра 18 ст. – Іоана Георгія Пінзеля – візитної картки Львівщини, до творчості якого прикута неабияка увага науковців не тільки в Україні, але й за кордоном.

У рамках святкування буде презентовано театрально-музичне дійство «Містерія Пінзеля».

Під-час акції директор Львівської галереї мистецтв, Герой України Борис Григорович Возницький розповідатиме про відкриття скульптора Пінзеля.

У 18 столітті, на наших землях, жив канівський староста Микола Потоцький, який залишився в пам’яті нащадків як меценат –будівничий 77 храмів Микола Потоцький. При його дворі працювали кращі митці свого часу – архітектори, скульптори, будівничі. Саме там з’явився скульптор – вівтарний майстер Іоан Пінзель. 30 років свого життя Возницький на Тернопільщині, Івано-Франківщині збирав, а інколи рятував від знищення його твори. Тепер вони знаходяться у музеї Пінзеля.

В мистецьких колах світу відомо, що відкриття великого скульптора належить Україні, Борису Возницькому. Захоплені глядачі порівнюють твори Пінзеля з Мікельанджело. 2007 рік був оголошеним роком Пінзеля у Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях.

У 2005 році «Центр Європи» у Львові видав книгу: Борис Возницький «Микола Потоцький староста Канівський та його митці архітектор Бернард Меретин і сницар Іоан Георгій Пінзель». У Польщі був виданий альбом творів Пінзеля. Творчість Пінзеля більше 10 років викладається у школах США. На весні 2011 року твори Пінзеля будуть виставлятись у Франції, в Парижі, у Луврі.

Основою дійства стане виступ Львівського духовного театру «Воскресіння» , що презентуватиме публіці театрально-містичне дійство: актори виступатимуть на ходулях з факелами, формуючи ілюзію скульптура Іоана Пінзеля.

Також глядачі зможуть насолодитись музикою Юрія Ланюка : Камерна музика для 21 інструмента, «Благовіщення» для скрипки соло, мішаного хору і струнного оркестру, за участі хору та оркестру Державної академічної хорової капели України «Трембіта» та скрипаля лауреата міжнародних конкурсів Назарія Пилатюка. Окрім того, в рамках концерту, відбудеться виступ ансамблю ударних інструментів «Олідрам».

Головний режисер дійства – заслужений діяч мистецтв України Ярослав Федоришин. Композитор – лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Ланюк. Диригент – заслужений діяч мистецтв України Володимир Сивохіп.

Про учасників заходу:

Ярослав Федоришин закінчив Харківський театральний інститут імені І.Котляревського (клас Всеволода Цвєткова) у 1976, Московський інститут театрального мистецтва (клас Анатолія Ефроса) у 1990 та Варшавську Кіношколу у 1991 (клас Кшиштофа Зануссі). У 1990 році він організував Львівський духовний театр “Воскресіння”, а у 1992 році започаткував міжнародний театральний фестиваль “Золотий Лев”. За ці роки у фестивалі приймали участь більш ніж 300 театрів із 60 країн світу

У 2002 Я.Федоришин набрав акторський курс при Львівському Національному Університеті.

Я.Федоришин постійно бере участь у міжнародних театральних подіях.

Я. Федоришин був головним режисером “Днів міста Львова” (1999, 2000, 2001), “Мілленіум” 2000 року, “Зустрічі з молоддю Івана Павла ІІ у Львові” (2001), “Зустрічі Різдва” у Києві (2001), “Світло до неба” в Жешові, Саноку, Стальовій Волі (Польша) та ін.

Львівський духовний театр «Воскресіння» – заснований вищезгаданим режисером Ярославом Федоришиниом. На сьогоднішній день це найяскравіший колектив України. Театр грає 190 вистав на рік, з них 50-60 вистав – в різних країнах світу.

Театр „Воскресіння” – це поєднання традицій психологічного театру в найрізноманітніших сучасних формах та жанрах. Театр будує свої вистави на світовому класичному репертуарі. В репертуарі театру вистави Стрінберга, Чехова, Піранделло, Пінтера, Шевчука, Лесі Українки, Шепарда, Кольтеса, Байрона, Уальда та авторські сценарії Ярослава Федоришина.

Театр працює як на сцені, так і на вулиці. Вуличні вистави такі, як „Глорія”, „Святе та грішне”, „Йов”, „Вишневий сад”, зачаровують своєю атмосферою, акторською грою та різноманітними ефектами, які впливають на глядача і заставляють його задуматись над тим прекрасним, що існує в нас і поза нами.

Театр „Воскресіння” бачили на міжнародних театральних фестивалях в Единбурзі (Шотландія), Каїрі (Египет), Трабзоні (Туреччина), Кошицях (Словаччина), Маріборі (Словенія), Белграді (Сербія), Хольцміндені (Німеччина), Лінці (Австрія), Москві, Архангельську (Росія), Хвачеон (Корея), Кракові, Гданську, Варшаві, Каліші, Любліні, Вроцлаві та в інших містах Польщі.

Театр „Воскресіння” проводить свій міжнародний театральний фестиваль „Золотий Лев”, на якому побувало понад 500 театрів приблизно із 80 країн світу. „Золотий Лев” – це найбільший театральний форум України, який завжди відбувається в кінці вересня – на початку жовтня.

Театр „Воскресіння” є членом міжнародного європейського мітингу (IETM) і асоціації міжнародних театральних фестивалів (IFEA).

Театр „Воскресіння” – це завжди експеримент на сцені і несподіванка для глядача, тому він має своїх прихильників у різних містах України та за кордоном. Постановки Ярослава Федоришина, вірного керманича театру „Воскресіння” ідуть на сценах Росії, Англії, Словаччини, Польщі та України.

Юрій Ланюк – львівський композитор, віолончеліст, лауреат конкурсу ім. М. Лисенка (віолончель), лауреат премій ім. Л. Ревуцького та Б. Лятошинського. Від 1990 р. викладає композицію і віолончель у Львівській Національній музичній академії ім. Лисенка, доцент. Член Національної спілки композиторів України з 1987 р.

Як виконавець і композитор гастролював у США, Канаді, Німеччині, Бельгії, Польщі, Росії, Чорногорії, Швейцарії. Твори Ланюка записані на CD, він є одним із засновників та організаторів Міжнародного фестивалю сучасної музики “Контрасти” у Львові.

Державна академічна хорова капела України «Трембіта» – найдавніший хоровий колектив України, склад якого, з 1990-го року, з ініціативи керівника капели – заслуженого діяча мистецтв України, професора Миколи Кулика, доповнився камерним оркестром під керівництвом Заслуженого Артиста України Володимира Дуди та Заслуженої Артистки України (учениці М. Ростроповича) Харитини Колесси.

До заслуг капели належить намагання відродити українську хорову музику, саме тому її репертуар охоплює великий та дуже істотний для музичної культури України пласт духовної музики різних епох, твори композиторів української діаспори, сучасні українські та зарубіжні хорові полотна. Основою репертуарного напрямку залишилися твори українських композиторів, а саме: хорові концерти Д. Бортнянського, літургія М. Вербицького, Д. Січинського, кантати та ораторії сучасних львівських композиторів. Капела «Трембіта» стала першовиконавцем ряду новітніх творів українських галицьких композиторів, зокрема, ораторії В. Камінського «Іду. Накликую. Взиваю.» на тексти А. Шептицького, «Україна. Хресна дорога» на тексти І. Калинця; О. Козаренка «Страсті Господа нашого Ісуса Христа» та ін.

Успіхи у роботі капели «Трембіта» відзначені почесною винагородою України – Національною премією ім. Т. Шевченка у галузі концертного виконавства та присвоєнням коллективу звання Академічного.

Володимир Сивохіп народився у 1965 році в Дрогобичі, закінчив історико-теоретичний факультет львівської Державної консерваторії, аспірантуру при Інституті Мистецтвознавства, Фольклору і Етнології НАН України. Учасник і президент камерного хору Gloria від часу його заснування. Активну диригентську діяльність розпочав від виступів у червні 1999 з Камерним хором Gloria на XXI Фестивалі Давньої Музики в Старому Сончі (Польща) та у вересні на Міжнародному фестивалі «Київ Музик Фест».

Під його керуванням хор, окрім численних гастрольних поїздок, підготував авторські програми композиторів Мирослава Скорика, Анджея Нікодемовича, Арво Пярта, Збігнева Буярського та ін. Успішно виступав на багатьох фестивалях. З питань інтерпретації консультувався в Г. Маттеса, Г. М. Боерлє, Н. Кітая. За досягнення в галузі української музичної культури Володимир Сивохіп нагороджений Державною Премією ім. М. Лисенка (2003 р.), чисельними громадськими і державними відзнаками, зокрема премією ім. С. Людкевича (2005 р.), відзначений як заслужений діяч мистецв України. Навесні 2006 року призначений директором Львівської державної обласної філармонії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *