Авторський вечір Ерленда Лу

Ерленд Лу
Ерленд Лу

У рамках Форуму видавців у Львові відбувся авторський вечір Почесного гостя Ерленда Лу (Норвегія). Модератор зустрічі – Ірена Карпа.

Нарешті гості Форуму дочекались зустрічі із норвезьким гостем Ерлендом Лу. Вечір умовно складався із двох частин: читання вголос письменником свої творів норвезькою та перекладом українською і відповідей на запитання модераторки та аудиторії.

Більшість читачів стверджують, що твори Лу мають терапевтичний ефект та пов»язують це із колишньою роботою автора у психіатричній лікарні. Але Лу каже, що вкладав у свої твори трохи інший зміст, хоча тут може бути й доля правди. « Я ніколи не перебував у стані депресії. Скоріше, я схильний до меланхолії. Тому, на жаль, практичних порад я вас дати не можу», – каже він.

Зачепили і діяльність письменника на ниві кіномистецтва. За його словами, він закінчував школу телемистецтва, однак він не може похизуватися теоретичними знаннями, оскільки його завжди цікавила практика. Лу мав і свою хвилину екранної слави, знявши фільм «Північ».

Письменник сказав, що вибрав саме Україну серед інших країн, що його запрошували, бо його завжди цікавили екзотичні подорожі: «Я очікував побачити щось пострадянське, за агітаційними плакатами та назвами, я уявляв змелю, що вирощує пшеницю та інше, що росте із землі.»

Лу каже, що він завжди переживає те, що відчувають герої його творів. Наприклад, він поїхав із братом до Тихого Океану, щоб відтворити стан людини поза зовнішнього світу, соціуму. Найважчим було дослідити життя 18-ти річної дівчини, оскільки зазвичай персонажі Лу – чоловіки : «Я знав, що все одно мій голос не вдасться замаскувати. Але якщо читачі цього й очікують, то є сенс почати писати. І я писав.»

Крім цього, він нагадав, що вже не відповідає на особисті питання в мережі, адже це набридає щодня відповідати на одні й ті самі питання про себе. « Є багато випадків, коли зі мною намагаються поспілкуватись школярі для своїх проектів, і їм, напевне, все одно, чи я дам відповідь, чи я скажу «ні», бо їм важливо просто мати зв»язок із автором», – каже письменник. Отаким скромним був Почесний гість з Норвегії Ерленд Лу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *