Рішар Бона: «Свого часу я зняв з гітари дві струни…»

Сьогодні у львівській арт-кав`ярні «Квартира 35» відбулося справжнє свято джазу – майстер-клас Рішара Бона, який ведучий фестивалю Олексій Коган розпочав словами : «Цю зустріч можна вважати неофіційним відкриттям Alfa Jazz Fest».

Справді, півтори години спілкування з одним із найоригінальніших бас-гітаристів світу промайнули як хвилина, вартувало лише пану Бона розпочати свою музичну магію. Запитань до видатного музиканта було чимало, але, почувши його твори «наживо», слухачі майстер-класу, не змовляючись, вирішили: краще слухати музику, а не слова. Здавалося, Рішар може імпровізувати без кінця: ліричні мелодії під його пальцями перетікали у фьюжн, який раптово змінювався вальсом, потім – самбою, африканською етнікою у джазовій обробці з домішками блюзу, і знову лірикою, яку переповнена кав`ярня слухала, затамувавши подих. Варто відзначити, що Бона брав слухачів не лише лірикою: кожен, присутній на майстер-класі, віддав належне витонченому музичному гумору бас-гітариста.

майстер-клас Рішара Бона
майстер-клас Рішара Бона

«Якщо дитина зростає в оточенні рибалок, з неї виростає добрий рибалка. А я народився у родині музикантів, – спробував Рішар пояснити свою пристрасть до мистецтва. – А захоплення джазом почалося років з п`ятнадцяти, коли я почув платівки видатних музикантів – зокрема, Жако Пасторіуса. Зрозумівши, що хочу грати саме на басі, я зняв дві струни зі своєї гітари і почав тренуватися. Проте, через захоплення новим інструментом я втратив роботу – керівник колективу, в якому я тоді працював, відправив мене додому зі словами: «Бас-гітарист у нас вже є, двох не треба».

Рішар Бона
Рішар Бона

Слухачів дуже зацікавила шкіряна прикраса, розташована на голівці грифу бас-гітари Рішара – мовляв, нащо вона. «Такі робила моя бабуся, – пояснив музикант. – Коли я почав активно подорожувати, вона подарувала мені цей ремінець і наказала завжди носити із собою, щоб оберігав від негараздів. Я начепив його на гітару – нічого, працює» (сміється). Також пан Бона розповів, що спільний виступ з жодною із зірок світового джазу не змусить його нервувати: «Певен, що поб`ю їх своїм мистецтвом», – пожартував бас-гітарист. І додав, що кожен з колег-музикантів вчить його своєю творчістю: «Якщо я не навчаюся, мені стає нудно. А найкраще переймати знання і досвід у представників іншої культури – наприклад, в індусів, з якими я дуже плідно співпрацював останнім часом».

Слухачі подарували Рішару диск із записом старовинних українських пісень, якому він дуже зрадів. І зізнався, що не може дочекатися завтрашнього виступу – дуже хоче презентувати слухачам Alfa Jazz Fest свої найновіші композиції, які стануть платівкою лише у 2014-му. Добре, що чекати не довго: вже завтра Рішар Бона закриватиме концерт на головній сцені фестивалю (у парку ім. Б. Хмельницького).

Фото з майстер класу:

фото: Андрій Артим

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *